Много преди да нахраним стомаха, ние храним очите си. Затова изкуството отдавна е завладяло и пространството на масата. Чиниите и паниците, в които сервираме храната си, отдавна вече не са просто кухненски съдове. В стремежа си да бъдат все по-оригинални, но и да не забравят за практичността, дизайнерите реализират продукти, показващи гъвкав ум, сръчни ръце и комбинативност. 

Супа с гравитационни вълни за отличници


Теорията на относителността е вдъхновението, което Nathan - открива за своите чинни, и по-точно от формата на гравитационните вълни. Уникалната форма на чинията за супа представлява сложна спирала, разделена на два огледално еднакви участъка. За да се изработи чинията, Nathan Myhrvold – изобретател на 17 патента за Майкрософт и с хоби готвене, използва математически модел, който имитира гравитационните вълни на орбита около черните дупки в Космоса, точно преди да се слеят. Интересен е и начинът, по който се сервира супа в тази чиния. Особено атрактивно се получава, ако към едноцветната супа има добавка с друг цвят. 

Снимка: modernistcuisine.com

Къщичка сред водата за мечтатели

С тази причудлива форма на купата, храненето е истинско приключение. Малката може да се използва и от деца, защото размерът им пасва перфектно на техните хранителни нужди. Голямата пък, освен като купа за основно ястие, може да се ползва и като фруктиера/от Moma Store – голяма (55 $), малка (24 $)/.

Снимка: momastore.org

Чинии с две лица за вечно колебаещите се

Наречени са така, защото имат две лица в една чиния. Едната бяла и семпла, другата – цветна и с множество детайли /сет от 3 бр. за 249 $/. Раздвояването е търсен ефект. Защото всъщност много често ни се случва да се колебаем в търсене на правилното решение – от избора на място за живеене до ястие за обяд. 

Снимка: allmodern.com