Ето какво се случва с една романтична рушаща се къща в Стара Загора, когато архитектите Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христова от софийското студио "I/O architects" се заемат с преустройството й.

Оригиналната къща е построена през 1924 година, като е заобиколена от руините на древноримския Августа Траяна и нови жилищни сгради, но стои изолирана от съвременния град, въпреки че се намира в самия му център.

С това обаче "играта на времето" не спира, защото архитектите допълват по авангарден начин структурата на старата къща - всичко ново в къщата е от бял видим бетон, като всички сложни технологии са разположени в него без да се виждат.

Сложният за реализация проект, който отнема четири години работа на студиото, включва реконструкция и разширение на градската къща от началото на миналия век върху автентични римски зидове. След реновацията къщата има нови конструкции от полиран бял видим бетон - с вградени в него климатизация, отопление и осветление, които са дистанцирани с шишове от неръждаема стомана към запазените стари фасади и стоманена дограма.

Къщата от бял бетон в Стара Загора всъщност е поредният впечатляващ проект от "I/O architects" - не пропускайте да се разходите из нея от снимките в галерията по-горе. Както и да видите: