Днес ви представяме една наистина забележителна реновация на изоставен каменен склад, превърнат в модерна еднофамилна жилищна сграда от студио "Bignatov" на арх. Борислав Игнатов.

Снимка: Борислав Игнатов

Сградата се намира в непосредствена близост до пристана на черноморския град Каварна и представлява част от ансамблов паметник на архитектурата - каменни търговски складове от 19 век. Сградата е представлявала еднообемно пространство, оградено от масивни каменни фасадни стени на изток, север и запад, калкан на юг и скатен покрив на дървена конструкция. 

Снимка: Борислав Игнатов

В резултат на продължилата няколко десетилетия безстопанственост, предхождаща реституцията на имота, покривът и част от западната стена на сградата са оставени да рухнат и по-късно са разграбени за строителни материали. Преди реновацията, сградата е представлявала бетонова настилка за под, запазени източна, северна и южна стени и полуразрушена западна стена, покрити със саморасла зеленина, както може да се види от снимките. 

Снимка: Борислав Игнатов

Целта на проекта за ремонт е била да се възстанови покрива и да се реставрират стените на оригиналната сграда, като бъде пригодена за сезонно жилищно обитаване - по подобие на съседните, без да се променя външния облик и габарити на сградата. 

Снимка: Борислав Игнатов

Идеята е еднообемното пространство вътре да бъде разделено с емпоре, като на първо ниво се обособи дневна част с хол, кухня, трапезария и баня, а на второ ниво да се разположи нощна част с две спални и баня. 

Снимка: Борислав Игнатов

Всички фасади са били запазени в оригинален вид, а липсващите детайли по тях - възстановени. Фасадните отвори се запазват като местоположение и габарити, като те ще бъдат остъклени с дървена дограма и капаци. За осветление на вътрешната част и спалните се предвидени пет покривни прозореца в равнината му. 

Снимка: Борислав Игнатов

Каменните повърхности на източната, северната и южната фасади са реставрирани и консервирани. Вътрешната конструкция е предвидена от ковано желязо и дърво. Както вече казахме, забележителна реновация от арх. Борислав Игнатов. Убедете се от снимките в галерията по-горе - прилича на провинциална вила в Тоскана. Шапки долу!