За Ади от Ketchup interior няма нищо по-приятно от това да направи семейство, двойка или един човек щастлив там, където е домът му. С други думи казано, Аделина Каспарянова е интериорен дизайнер и ваш верен спътник в „ужаса“, наречен ремонт. Решихме, че няма по-подходящ човек от нея, за да дадем старт на априлската ни тема - "Свежи идеи за модерен дом". Вярваме, че има с какво да ви вдъхнови.

Ади, защо Ketchup?
Честно казано не съм съвсем сигурна, но винаги ми е харесвало как звучи, отделно не исках да съм Ади Дизайн (представи си) или Някакво Студио. Предпочитах да съм нещо извън и предполагам, че се получи. Другата версия би била, че кетчупът оправя всичко, но това е вярно само, ако самият е добър (смее се).

Снимка: Марияна Петрова - Мамури

Как се раждат идеите за едно пространство?
За мен е важно да се срещна с клиента и това задължително да се случи в самото пространство. Да го чуя, да задам един куп въпроси. Идеите започват още тогава и там.


По-лесно ли е, когато пространството е празно или напротив?

Без значение. Когато старите мебели са в помещението, малко или много можеш да се повлияеш от функционалното разпределение. Oт една страна, не е толкова лошо, защото виждаш, дали е било ок или не за хората, които са живели там, от друга, сякаш вече някой ти е дал идея. А от трета, стават страхотни снимки ПРЕДИ и СЛЕД. Явно предпочитам да е със старите мебели, но пък е толкова по-лесно да си свалиш размери, когато няма абсолютно нищо.


Как го превръщаш в дом?

Вслушвам се в клиента. За какво мечтае, какво му е липсвало в стария му дом, от какво има нужда. Виждам какъв човек е и му давам още. Домът трябва да описва теб самия, независимо с какво се занимаваш извън него, трябва да посреща нуждите и навиците ти, но най-важното трябва да те кара да се чувстваш горд, наперен, нафукан (много яка дума, вметва Ади - б.а.)

Имаш ли подход, тайни?

Старая се да разбера максимално много за хората, които ще живеят в това пространство, не натрапвам своята идея за моя дом, от началото до края правя дом за тях, но задължително, поне малко, ги изкарвам от зоната им на комфорт … в противен случай за какво съм им (смее се).


И в интериора има тенденции и актуални цветове, но не можем да сменяме постоянно цветовете у дома. Или можем?

Има класики, като мрамора, които са по-модерни сега, но няма да станат демоде след време, има и други, които са модерни СЕГА. Когато клиентът ми сподели, че харесва нещо подобно, никога не спестявам истината, че вероятно 70% от хората, които правят ремонт в момента, купуват точно тези плочки, боядисват точно в този цвят или друго. Ако клиентът все пак много държи, търся алтернатива или не правя от нещото акцент. Не може да сменяме постоянно цветове или кухненски шкафове, затова предлагам решения, които повече описват собственика на пространството и по-малко - модните тенденции.

Снимка: Марияна Петрова - Мамури

Имаш ли проект, който ти е много на сърце? Защо?
На сърце винаги са ми тези, които се правят в момента. Не съм сигурна кой се вълнува повече - клиентът или аз. Готова съм да подскачам от радост на всеки поставен детайл след дограмата (смее се). Радвам се на всяка дръжка, на всяко осветително тяло, на всеки стол. В момента много се вълнувам от една къща в Бояна, просто нямам търпение да я видя. Защо? Защото тръгнахме от нещо твърде смело за дамата, минахме през нещо твърде „модерно в момента“ за мен и на финала стигнахме до нещо наистина интересно, различно, изчистено, красиво… нямам търпение!

Снимка: Марияна Петрова - Мамури

Спомена, че у дома сте в ремонт, но все пак – кой е твоят кът и какво има там, опиши ни в детайли?
В нашия дом останаха доста елементи от стария собственик, но с времето го превръщаме в наш или в нас… С мъжа ми споделяме един вкус и най-важното - склонни сме да експериментираме в интериора. Когато става въпрос за нашия дом, стигаме и до крайности. Но, ако трябва да си избера едно място, вероятно е спалнята, нощните лампи, възглавниците, големите прозорци и пердетата до земята… Обичам да се будя, обичам да я виждам и след дългия ден, там най-често сме всички и мисля, че ни е спокойно, сигурно и наше.

Снимка: Марияна Петрова - Мамури

Можеш ли да споделиш свежа идея, която е лесно приложима за балкон например?
Хммм... Настилка, по която ти е приятно да стъпваш бос, мебели, които издържат на дъжд, сняг, всичко. Контакт. Не купувайте възглавници или градинска мебел с възглавници, дори и да има къде да ги прибирате, това е адски досадно и ако не го правите или няма къде да го правите, след много малко време всичко това започва да изглежда, като нещо, на което не искаш дори да седнеш. Контактът е за лампа или радио, ако не пречи на съседите.

Формулата за модерен и уютен дом?

Балансирано смесване на стилове, на старо и ново, на скъпо и евтино, на цветно и безцветно.