Застудя. Тук-таме пада и по малко дъждец, който превръща асфалта по улиците в лъскава индигова ивица. Високите стръкове с домати в градините постепенно осиротяват. За да задържим вкуса и аромата на вкусните зеленчуци и през зимата, традиционно приготвяме лютеница или ги консервираме цели в буркани.

В близкото минало по това време на годината започваше един дълъг, ароматен период, в който във всеки двор, на всяка огнище или печка се варяха по много, много тави с лютеница, сливов мармалад, ягодово сладко, компоти от дюли, и още, и още... Напоследък консервираме все по-малко. Разнообразието в магазинната мрежа, напрегнатото ежедневие и липсата на свободно време са достатъчни причини „домашната консервена фабрика” да намали скоростта, с която работи.

И въпреки това няма по-вкусно от домашно приготвена лютеница, намазана върху филийка мек хляб.

филия с лютеница

Всичко хубаво се случва бавно. Всичко вкусно отнема дълго време за приготвяне. За да се превърнат доматите в лютеница, трябва да се мине през всички тези процеси - миене, рязане, смилане, варене, овкусяване, насипване в буркани, стерилизиране и т.н. Всъщност всички тези дейности ще изглеждат дълги и досадни само ако имате предварителната нагласа те да са такива. Но може да бъде и по друг начин.

Лютеницата като спа терапия

Изключително приятно действие е всяко доматче да бъде измито под студената течаща вода. Тя активира кръвообръщението и освежава кожата.

Доматът е добро средство за борба с мазната кожа. Отсипете част от смлените за лютеница домати в купичка и когато приключите с приготвянето на зимнина, обърнете внимание и на красотата си. Нанесете смачкания домат върху кожата на лицето и останете така 20 минути. Доматът действа изсушаващо на мазната кожа, като отнема излишния себум. Той е добро средство и срещу черни точки. Достатъчно е само да обтриете лицето с едно резенче.

Двуседмична диетата с доматен сок ще ви  избави от някой и друг излишен килограм. Две чаши от него са достатъчни, за да си набавите дневната нужда от витамин C. В домата се съдържа вещество, което ни кара да забравяме предубежденията си и открито да демонстрираме чувствата си. Затова в миналото са го наричали ябълката на любовта.

И не на последно място, да не забравяме колко е вкусно просто да топваме резен сочен домат в солницата и да хапваме, без да се притесняваме, че сокът ще потече чак до лактите ни. А когато се чувстваме добре и хапваме с удоволствие, няма как щастието да не ни се изпише на лицето.

Има много рецепти за лютеница

Някои хора добавят печени чушки, други - моркови, картофи, патладжани. В по-екзотичните рецепти дори се използва канела или годжи бери (азиатско растение с дребни червени плодове). Те облагородяват вкуса и придават мекота. В класическата лютеница се използват само доматки. Чудесно би било, ако намерите и си купите здрави, отгледани в градина, натурални и едри омати.

Хубаво е човек да разполга и с подходящи условия, когато приготвя зимнината. Например достатъчно дълга маса за всички тенджери, чинии, кофи и тави, печка и място около нея, достатъчно остарели, за да не подскачате всеки път, когато врящите домати започнат да пръскат. Ще ви е нужна още голяма дървена бъркалка или решетъчна лъжица.

След като се измият, доматите се нарязват на половинки или четвъртинки. Така по-лесно се смилат в машината. Пюрето се сипва в дълбока тава. Предстои един дълъг период на варене, в който доматеното пюре периодично се бърка, за да не загори по дъното на тавата.

След като поври известно време, се слагат малко сол, захар, за да тушира киселинността, и олио. Количеството зависи от количеството използвани домати.

Допълнителното овкусяване се прави, след като вече е напълно готова. Когато баба ми варила лютеница за първи път, сложила сол и захар по средата на варенето. Опитала - вкусно било. Впоследствие обаче част от сока на доматите се изпарил, количеството намаляло и лютеницата се оказала пресолена.

Полезни хитринки

Има два начина, по които се познава кога лютеницата е готова. Първият е, когато бъркалката започне да оставя следи и може да се види дъното на тавата. Другият е - като се сипе малко количество лютеница в бяла чиния. Ако около него се избистри вода, значи има нужда от още варене. Ако лютеничката остане на купчинка и не се разлива - значи е готова.

Другата хитринка е свързана с поставянето на капачките. За да сте сигурни, че те ще залепнат плътно около гърлото на буркана, е добре първо да ги потопите за 1 минута в кипяща вода. Така гуменото уплътнение ще поомекне и те да прилепват плътно. Бурканите се стерилизират за 5-10 минути във вряща вода.

доматки

Доматките може да изпечете бавно или да консервирате цели в малко доматен сок. В този си вариант са идеална добавка към манджи, сосове за спагети, дори и за зимна салата с праз. Измитите домати се слагат в буркани, без да им се бели ципата. Тя ги задържа цели. Ако поискате да я махнете, след стерилизирането това става много лесно. Останалата част от доматите се смила. Към тях може да се добавят и нарязани печени чушки и зелени подправки. И тези буркани се стерилизират за около 5 минути във вряща вода.

Бурканите със зимнина подреждате на рафта или в килера се опитвате да не ги отваряте, колкото и апетитно да изглеждат, докато стане съвсем студено и дойде зима.