Къде най-често откривате вашето кътче за релаксация, спокойствие, отмора и душевна хармония? Ако отговорът ви е никъде, нашият е в малката китна градинка, която ще ви накара да забравите за сивото, ежедневното и натоварващото.

Зеленото е цветът на спокойствието

Зеленият цвят на вашите растения и дръвчета символизира  живота в най-чистата му форма. И още – израстването, новото начало, здравето и околната среда. Никой здраво мислещ човек не би се отказал от повече здраве и спокойствие за себе си и семейството. Засаждането на дръвче, цвете или растение е само първата крачка.

трева

Природата допълнително излъчва тишина и мир

Вашата градинка може да се превърне във вашето кътче у дома – място за размисъл, почивка и бягство от ежедневните проблеми.

Слънцето е незаменим помощник при преодоляването на стрес или депресия

Повече прекарано време навън означава по-големи количества усвоен от организма витамин D, благодарение на слънцето. А знаем, че той е много важен за изграждането и правилното развитие на костната структура. Заниманията в градината ще ви донесат повече витамини, а повече витамини означава повече здраве и по-малко стрес.

Добър начин да се движите повече

Замислете се къде най-често прекарвате малкото оставащо свободно време – пред компютъра или телевизора, вместо на ободряваща разходка в парка. Грижите за градината ще ви осигурят една активност в повече – садене, торене, поливане, бране и т.н.

Идеи за вашата малка градинка, която ще ви донесе много здраве

  • Можете да отглеждате зеленчуци, които са богати на калций, магнезий и витамин B – броколи, спанак, аспержи, сладки картофи, карфиол. Дори и да не разполагате с дворно място, някои от тях спокойно можете да засадите в саксии на балкона.
  • Отглеждането на различни подправки и билки също ще ви донесе много здраве и настроение. Маточината и жълтият кантарион са доказали действието си срещу стреса и депресията.

лавандула

    • Направете си собствено ароматерапевтично кътче, което отново може да сътворите на балкона – завържете няколко стръкчета прясна лавандула и ги окачете на подходящо място. Растението се използва в много козметични, масажни и ароматерапевтични продукти.
    • Обичате пеперуди? Тогава ги повикайте в своята градинка чрез растения и цветя, които ще ги привлекат - красивите създания най-лесно ще повикате, ако засадите лавандула, хибискус или азалия.