На 1 август в България отбелязваме Деня на градинаря. Това е празникът на всички, които обичат цветята, пръстта, овощните дръвчета, зеленчуците, лехите и изобщо работата в градината. Тези, които нямат градини, но изпитват любов към стръковете, все по-усилено усвояват междублокови пространства, свободни зелени площи или превръщат малките си балкончета в тайни градини.

По повода решихме да разберем кои са рекордите в областта на градинарската реколта - най-големи, най-тежки, най-дълги...

В Книгата на рекордите на Гинес Джон Еванс е записан като рекордьор в отглеждането на моркови. През 1998 г. от градината си той е извадил зеленчук с тегло 8.61 кг. Това е световен рекорд за морков. През септември 2104 г. обаче рекордът е подобрен от морков с тегло 9.07 кг. Той е отгледан от Питър Глейзбрук от Англия.

Най-дългият морков пък е със следните мерки – 6 метра. Той е отгледан от Джо Атертън, който в продължение на 15 години се опитва да пребори предишния рекорд. През 2007 успява. Морковът, който изважда от градината си, зашеметява света с размерите си. За да отгледа толкова дълъг зеленчук, Джо използва пластмасови тръби с дължина 7 метра, които пълни с компост. Дългите моркови растат около 14 месеца. Бившият миньор е отгледал също така цвекло с дължина 7.21 м, и пащърнак - 7,49 м.

Рекордът за най-голяма тиква в света е поставен на 27 август 2010 г. от Бени Майер. Тя е с тегло 1053 кг.