Есента идва (колкото и да не ни се вярва), затова и задълженията към градината ни и подготовката й за зимата много скоро ще са на дневен ред.

Може и да ви се струва, че докато градината ви цъфти, няма нужда да се приготвяте за следващия сезон, но това не е така. Има много, което можете да направите, за да сте сигурни, че растенията ви ще изглеждат чудесно и на следващата пролет. Ето кои са осемте неща, които да я подготвят отрано за зимата.

Направете основно почистване

Почистете градината си сега, за да не се налага да го правите напролет. Отскубнете едногодишните растения, които вече са увехнали. Вие решавате дали ще махнете всички преходни растения или не.

Подхранете

Също като мечките, които заспиват зимен сън, така и растенията се нуждаят от много храна, за да преживеят дългата зима. Есента е добър момент за наторяване, за да имат растенията достатъчно храна за студените дни. Органичният тор е винаги добър избор.

Защитете със слама/тор

Сламата защитава корените от замръзване, бявно се разгражда и допълнително подхранва. Освен това защитава корените от ерозия, когато завали. Боровата кора например също е чудесна защита. Погрижете се да има поне няколко сантиметра "защита" около многогодишните растения, дърветата и храстите. Най-добре е това да се направи към края на октомври (но не е грешка ако го направите и по-рано, защото ако изчакате повече, може и да замръзнат).

Внесете някои вкъщи

Ако си гледате по-нежни растения, внимателно ги внесете вътре и ги сложете на някое светло място (ако се налага, пресадете ги в саксия). Не се плашете, ако някои от листата опадат. Това е често срещана реакция на растенията при промяната на обстановката. Поливайте ги, както и до момента. Ако сте ги пресаждали, със сигурност сте ги травматизирали – но и сте спасили живота им. Ако има такива, които не искате да внасяте, но все пак са по-чувствителни към измръзване – например рододендроните – може и да е добра идея да ги пресадите на място, където ще са на завет от студените зимни ветрове.

Направете заслон

Покрийте всички растения, които не искате да внасяте вътре с вечнозелени клони или ги покрийте с найлон. Това върши същата работа, като торта.

Защитете листата

Ако си гледате вечнозелени листа и храсти, можете да предотвратите покафеняването им с антидесикант. Това е восъчен материал, с който намазвате бодличките или листата, за да не измръзнат до кафяво.

Засадете луковичките и семенцата

Есента е идеалното време за засаждане на нови растения. По този начин през пролетта ще бъдете приятно изненадани.

Местни растения

Спестете си много излишна работа, като се насочите към растения, типични за региона, където е градината ви. Местните растения за добре адаптирани към климата и не изискват чак толкова много грижи.