Ако все още имате незапълнено кътче в градината или местенце на балкона, сега е моментът да го аранжирате с едно много нежно и чаровно цвете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лобелията цъфти и ще ви радва с многообразието си на цветовете си, които сякаш са слезли от дъгата върху тях. Сини, пурпурни, бели, розови, лилави, техните фини цветчета ще греят през цялото лято, чак до края на октомври.

Снимка: rich-garden.bg

Цветето носи името на холандски ботаник и лекар – Матиас де Л’Обеля (1538—1616), един от създателите на кралската ботаническа градина в Англия по времето на Яков I.

Размножава от семена, но доста трудно при домашни условия. Затова най-добре е да си купите нов разсад. Ако е за градината, изберете нискостеблени, компактни, бордюрни сортове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Терасата обаче украсете със свободно висящи каскадни видове.

За разлика от много други домашни градински цветя, лобелията е непретенциозна по отношение на компанията и близостта на други видове растения. Тя, освен че впечатлява със собствената си красота, хармонира прекрасно и е нежен антураж на почти всички видове цветя.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Макар и скромна, лобелията се слави с любовта си към слънцето, не понася суха почва и обича ежедневното поливане. Цъфти на вълни и точно това може да използвате, като след първия цъфтеж подрежете клонките. Много скоро ще се образуват нови пъпки и ще настъпи пореден буен цъфтеж.

Лобелия и петунии, Снимка: CosmopolisBG.com