В детството с обикновените гладки камъчета измисляхме само едно забавление - да ги хвърляме косо във водата, така че да подскачат като жабки, оставяйки концентрични кръгове по повърхността. Те обаче имат и друго приложение - можем да ги използваме, за да си направим интересни кашпи и саксии.

Какво ни е необходимо?

гладки речни или морски камъчета с различен размер
горещ силикон или лепило за плачки, вода
лак
стара саксия за шаблон, найлон

Подредете няколко от по-едрите камъчета едно до друго, така че да образуват кръгла основа. Това ще е дъното на саксията. Камъните може да залепите с горещ силикон (по-лесно е) или с лепило за плочки, предварително разбъркано до хомогенност с вода (по-здраво е).

По края основата започнете да подреждате камъчетата. Върху всеки ред поставяйте лепило или силикон, с които да залепите следващия ред. В средата трябва да оставите дупка, в която ще поставите пръстта и растението. Каменните саксии са подходящи за растения, които не изискват често поливане - кактуси, сукуленти, декоративни  треви и др.


камъчета
Ако искате да си направите кашпа, имате нужда от саксия за шаблон и парче найлон. Увийте саксията с найлона и повторете нареждането на камъните както при кашпата. След като спойката изсъхне, извадете саксията. Става лесно, защото найлонът ще я предпази от залепване. Получава се една добре оформена по размерите на саксията кашпа.

Декорирането с камъчета може да разкраси всяка обикновена саксия. Вместо да садите цветята си в скучни кафяви или бели пластмасови саксии, облепете, и тях и подложката с дребни камъчета в различен цвят. Това ще ги направи ефектни и оригинални.

саксия