За сеенето в откритите градини има точни периоди. Хубаво е обаче да имаме предвид глобалните промени в климата през последните години, както и да следим прогнозата за времето в дългосрочен план (поне 2-3 седмици напред) в конкретния момент. Като цяло, февруари месец през 2016 година е топъл. Обилното слънце позволява работата в градината да бъде истинско удоволствие, а и да сме сигурни, че посаденото няма да измръзне. Затова хората, които не се страхуват да изцапат ръцете си с пръст, и обичат сами да отглеждат храната си, могат да се отдадат на активна работа в градината.  

През февруари без притеснения можем да засеем моркови, репички и грах.

Семената на морковите покълват бавно, затова може предварително да ги накиснете във вода. Това ще ускори растежа им. Засяват се на дълбочина 2-3 см, като редовете са на отстояние един от друг около 20 см. Морковите се развиват много добре, ако в съседство с тях расте зеле, лук или житни култури.

Репичките може да засадите много лесно, като използвате картонена кора за яйца. Поставете я на мястото, където ще садите репичките, и притиснете към почвата. Получават се отпечатъци на гнезда. В тях пускате семената на репичките. Разстоянието, на което са поставени гнездата за яйцата в кората, е точното разстояние, на което репичките растат най-добре. Така няма да ви се налага да прореждате разсада.

Грахът е една от най-студоустойчивите зеленчукови култури, затова смело засаждайте, дори навън да ви се струва хладно. Семената се засяват на дълбочина 4-5 см.

Засадете летен чесън и зимен лук (батун)

Лукът е студоустойчиво растение. Семената му могат да поникнат при температура от 2 до 25 градуса.

Домати в кутийки

Доматите се сеят в края на февруари или началото на март в зависимост от това колко рано искате да берете плодовете им. Някои хора отлагат засяването, за да предотвратят прерастване на стръкове преди разсаждането им в градината. По-големите стръкове по-трудно се интегрират в новата почва. Семената на ранните домати се засяват в малки кутийки, пълни с пръст. Около 10-15 дни след поникването или когато растението има поне две листа, се пикират (разсадните растения се поставят в ямички), за да получава растението храна от по-голяма площ.

Спанакът и хрянът не са от най-разпространените за отглеждане култури, но ако харесвате вкусът им, февруари е времето за засяването им.

Розмарин, босилек, риган, рукола – за вкус, лек и стимул

В края на зеленчуковите лехи можете да засадите ароматни билки и подправки. Те могат да се използват в пресни салати и готвени ястия, а също и за лечебни цели. Силната им миризма прогонва насекомите през лятото. Освен това те стимулират растежа на зеленчуците. За да растат по-бързо доматите например, засейте около тях магданоз. Подправките и билките поникват много бързо и лесно, когато върху тях е посипан тънък слой пръст. Найлон, който задържа топлото, за 1-2 дни ще ускори процеса по поникване.