Понякога ограниченото пространство ни кара да го пестим по нетрадиционни начини, които в интерес на истината могат да се окажат много красиви. Така е и с растенията – ако искаме да отглеждаме повече красоти у дома, трябва да ги съчетаваме в композиции – по двойки или по тройки.

Повечето домашни растения и цветя не са особено претенциозни и могат да бъдат отглеждани в една саксия с други свои другарчета. По-важно е как ще съчетаем присъствието им w един съд, така че да е приятно за окото, а и все пак растенията да не се блъскат и да не си пречат.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-често засажданите в една саксия растения са тези във висящи кошници, които обикновено се слагат на балкона, терасата, верандата, окачват се в градината на всевъзможни места. При тях основното правило, което трябва да следвате :

  • в центъра се засаждат растения, които не са увивни, а стеблата им са здрави и растат нагоре
  • в периферията на кошницата се засаждат растения, които имат по-крехки стебла и които са каскадни или увивни – така те спокойно ще имат възможност да падат надолу или да се увиват, без да притесняват останалите в центъра
  • следвайки това правило, растенията в периферията са предпазени от тези в центъра – за да не тръгнат да се развиват настрани и да не смачкат съседитею

Подходящите растения и цветя за висящи кошници са всички лятно цъфтящи и галещи окото красоти – петуния, мушкато, латинка, кампанула, лобелия, сакъзче, теменужки и много други.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Така например, за да се радват на добро съжителство всички съквартиранти в една висяща кошница, в средата можете да засадите красиви теменужки, а в периферията каскадна петуния. Добре е, ако ги засаждате от семена, да съобразите и цветовете – дали ще си подхождат и т.н.


Понякога много цвят на едно място не е най-удачния вариант. В такива случаи ландшафтните архитекти използват малък трик – за разреждане на цъфтящите цветя, слагат листни растения измежду тях. Възползвайки се от хитринката, можете да засадите бръшлян на едно или най-много две места в саксията.

Добра идея за засаждане на много коренчета в един единствен съд са интересните, обикновено изработени от глина съдове, които отстрани имат дупки.