В разгара на лятото доматите са в изобилие. На пресни салати, в комбинация с печени чушки и лук, за сос на пастата, в гозба или любимото българско ястие – хляб, сирене и домати – този зеленчук е толкова вкусен, че няма насита. Ако искате да запазите малко от него и за есенно-зимните месеци, сега е точното време да използвате това изобилие и да изсушите малко от него.
Може да използвате слънцето, специален уред или фурната.
Има две неща, за които трябва да следите:
- да не мухлясат
- да са са на пряко слънце
- да пазите от мухи
Ако сушите доматите в дехидратор, след като изстинат ги сложете в торбички или буркани с винтова капачка. Може да не им добавяте нищо и да ги замразите във фризер. Когато решите да ги използвате, попарете с гореща вода за 10-15 минути. Подсушете с кухненска кърпа и използвайте.
Друг вариант е като овкусите доматите със сол, чесън, риган, босилек, розмарин и ги наредите в буркан. Залейте със зехтин, докато доматите са още топли. Съхранявайте на хладно.