Ще ви дадем поне няколко причини да отглеждате тази чудесна подправка у дома. Освен, че има характерен вкус и придава на ястията неустоим аромат, екстрактът от корените на джинджифила съдържа в голямо количество полезните и известни напоследък антиоксиданти, действа противовъзпалително, добър източник е на калий, магнезий, манган, мед и витамин В6. Множество изследвания от последните години го поставят в списъка с

полезните храни, които ефективно борят раковите клетки.

Да не забравяме и за неговите подпалващи страстите свойства – сочен е за силен афродизиак.Последните две причини може би ще накарат и най-неопитните градинари да се захванат с отглеждането му - джинджифилът не е никак придирчив към условията, а ако сте достатъчно търпеливи, ще се радвате на прекрасни червени цветове. Ако изобщо не сте предполагали, че тази характерна подправка дори цъфти, сигурно ще се учудите, че тя може да достигне завидна височина. В Холандия е едно от модерните вечнозелени стайни растения, които приличат на орхидея.

Как да започнем?
С отглеждането на джинджифил може да започнете по два начина – като стартирате засаждането му със семена, или като засадите част от корен. Вторият начин е по-лесен, защото не трябва да следите за температурата и покълването на семената.

Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно по пазарите или в магазините за подправки. Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него. Ако искате по-малко отколкото са разклоненията – просто отчупете нежеланите.

Съдът, в който ще засаждате може да е плитък, но задължително трябва да е достатъчно широк – поне два пъти трябва да покрива площта на корена на джинджифила, за да могат после корените да се разполагат на широко. А тя – тя трябва да е рохкава и влажна.Самото засаждане трябва да е почти повърхностно – едва една трета от самия корен трябва да се покрие с почва. Точно защото растението обича влагата, не трябва да забравяте да го поливате поне веднъж на ден, а през зимата, когато парното работи – да пръскате с пулверизатор. Пряката слънчева светлина не е за препоръчване.

Късната зима е чудесен момент за засаждане на джинджифила, защото когато времето навън се затопли, може да го преместите в двора.Дали можете да използвате джинджифила за консумация ли?
Разбира се! Старият корен, от който са пораснали останалите обаче, трябва да изхвърлите. Тези с най-добри вкусови качества ще бъдат новите, които са прокарали от стария.