Знаете ли, че остатъците от готвенето, които обикновено отиват в кофата за боклук или в мивката, могат да са изключително полезни за стайните растения, както и за тези, които отглеждате в градината? След като варите във вода даден продукт, в нея остават ценни съставки , които в повечето случаи оказват благотворно влияние за растежа и развитието на скъпоценните цветя и зелени красоти у дома. Ето какво да не изхвърляте след готвене:

Водата, в която сте варили яйца
Твърдо сварените яйца оставят полезни вещества във водата, в която са варени, и най-вече калций. Водата, богата на химичния елемент е подходяща за зеленчуците в градината – домати , картофи, патладжани, чушки.

Водата, в която сте варили спанак
Растенията се нуждаят и от желязо също като Попай, а най-добрият източник си остава спанакът. Освен това водата, в която сте варили спанак дава на растенията и прилична доза калий.

Водата, в която сте варили паста
Нишестената вода, в която сте варили пастата, макароните или спагетите ще стимулира усвояването на хранителни вещества от растенията, така че в случая нишестето се явява по-полезно за тях, отколкото за нас, хората.

Водата, в която сте варили ориз
Оризът съдържа малко мазнини, като същевременно е богат на фибри, витамин В и калий, които също ще спомогнат за здравето и растежа на растенията у дома (ако все пак е останала някаква вода след варенето).

Водата, в която сте варили картофи
Подобно на макаронените изделия, картофите също оставят нишесте във водата, в която са варени, така смело поливайте растенията, разбира се след като изстине.

Още начини да стимулирате стайните цветя и зеленчуците в градината:
-    Не сте забравили стария трик за изсипването на утайката от кафе в саксията, нали?
-    С торбичките от използван вече чай може да направите същото, само че преди това не забравяйте да скъсате хартиената обвивка.
-    С мед също можете да „нахраните” растенията – разтворете в 200 мл вода 1 чаена лъжица мед и с течността полейте.