Цветята – тези пъстри живи същества, съпътстващи и украсяващи почти всяка минута от живота ни. Всички ги обичаме! Те, освен че могат да бъдат благодарни, според Фън-Шуй, пък и според вътрешното чувство на всеки, който обича цветята, те ни въздействат на изключително дълбоко, психологично ниво.

Цветята ни даряват с необикновени духовни сили. У тях, като че ли, има несекващ стремеж към това да подобряват и правят по-красив и цветен живота ни. Тяхната благодарност към тези, които се грижат за тях, се изразява в благотворно въздействие не само върху духовното и психическо състояние, а и върху здравето ни.

Ако сте били в близост до палмови растения, би трябвало да сте усетили как само гледката на перестите листа въздейства на настроението ви. Песимизмът и меланхолията се стопяват неусетно. Палмата поглъща атмосферата на тъга, и ни вдъхва енергия и бодрост. Под сянката й добрите идеи и умните мисли сякаш сами идват. Интересното е, че биоенергетиците препоръчват близост с палмите на страдащите от ревматизъм...

Още от своята баба съм чувала, че цикламите, към които тя имаше особена слабост, пробуждат хората за емоционална щедрост. В дома това цвете създава атмосфера на искреност и непринуденост, като обединява и сплотява членовете на семейството. За мамите пък би било интересно и полезно да знаят за вълшебната му способност да успокояват капризни деца.

Има растения и цветя, които разсейват и прогонват лошата енергия в дома. Такива са най-вече каскадните видове с падащи надолу клонки. Поставени в ъглите на стаите, те смекчават остротата им и предпазват от отрицателното им влияние върху биоенергията в помещението.

От детските ми години у дома винаги е имало поне две саксии с фикуси. От прочетеното в специализираната литература, разбрах, че биоенергетиците ги препоръчват като излъчватели и гаранти за положителна енергия. Като тях са бегонията, филодендрона или дори монстерата.

Ако се вслушвате във философията на Фън-Шуй, за повишаване на положителната енергия у дома, може да си отглеждате плодородни растения и/или цъфтящи сортове. Те излъчвали повече енергия от листно декоративните. Въпрос на възможности, вкус и лични предпочитания.

Намирам, че взаимното благотворно въздействие между грижовните стопани и зелените им питомци е израз на една космическа, вселенска закономерност: "Каквото повикало, такова се обадило."

Отглеждайки цветя вкъщи, ние, с грижите си, можем със сигурност да повишим положителното им енергийно въздействие. Това се постига най-лесно с музика и общуване, споделяне на хубавото настроение, говорене на мили и нежни думи, дори милувка.

Но грижите, които полагаме, отношението ни към представителите на зеления живот, е основното, което ражда взаимността и благотворното въздействие. Общуването с цветята е и едно висше духовно училище, тъй като нашите деца ни наблюдават, попиват и възприемат всяка наша проява и така оформят морала и философията си за живеене.