Акумулаторната косачка съчетава в себе си лекотата на електрическите модели, но без основния им недостатък – кабела, който изисква много внимание и обгрижване заради постоянното му преместване, навиване, развиване.

Акумулаторните модели не са толкова мощни и не могат да работят часове наред, но за малък частен двор, където косенето е по-скоро удоволствие и в който винаги можете да изпиете една-две бири, докато батерията отново се зареди, са чудесно решение.

Тази косачка струва 572 лв. и идва в комплект с батерия и зарядна станция. Литиево-йонната батерия тежи 1,2 кг и е с капацитет 3,2 Ah. Напълно разредена батерия се зарежда за 2 ч. и 30 мин.

Според производителя, с едно зареждане можете да косите непрекъснато поне 40 минути и да се справите с поне 200 кв. м площ. Не съм засичал времето, защото косенето се прекъсва за чистене на коша, но със сигурност мога да кажа, че с една батерия се косят минимум 300 кв. м.

Издръжливостта на батерията се дължи на Eco функцията, която намалява мощността на двигателя при липсата на съпротивление за ножа.

Ширината на косене е 33 см, което от една страна е малко (повечето бензинови са около 45 см), но от друга страна е удобство, защото се маневрира лесно около дървета и други прегради.

Височината на косене е от 25 до 65 мм, като превключването между 5-те степени става с помощта на лост.

Косачката тежи 14 кг, което е двойно по-малко от бензинов модел за домашни нужди. Това е голямо предимство при наклонени и терасирани дворове, при които машината трябва да се пренася на ръце от едно ниво на друго.

Машината е с мощност 1200 W, което не е много (бензиновите са поне 2 kW), но се справи без проблеми с трева, висока до коляното и дори повече.

Накрая ще припомня още едно предимство на електрическите модели – не изискват смяна на филтри и масло, както и ходене до бензиностанция за гориво. Трябва единствено да се точи ножът. Желателно е това да става в сервиз, където ще направят и баланс.