Сердика Център съвместно с Гората.бг ще раздадат 22 000 дръвчета на територията на търговския център. На 26 март, събота, от 10:30 всеки желаещ ще може да си вземе фиданки, готови за засаждане, от специално обособената зона на открития паркинг /ниво +3/ на мола. Сердика Център е домакин на събитието за трета поредна година, а кампанията е част от мащабната дългосрочна инициатива на търговския център Nature of Gratitude, която има за цел да вдъхнови гражданите да водят по-екосъобразен начин на живот.

„Вярвам, че хората правим света, в който живеем, и когато правим добри и смислени неща, променяме обществото. Вярвам и че сега е времето да засаждаме колкото се може повече дървета, с колкото се може повече доброволци“, сподели Никола Рахнев, създател на Гората.бг.

Снимка: Гората.бг

Дръвчетата, които ще бъдат раздадени в събота, са различни по вид - липа, сливи, кайсии, праскова, борове, червен дъб, явори, бреза, шестил, арония, ябълки, питомни кестени, акация и др. Повечето фиданки са с височина 40-90 см., което ги прави лесни за прихващане и засаждане. Деси Стоянова ще е сред първите, които се включват в съвместната инициатива.

Посетителите, които се присъединят към събитието, ще получат на място допълнителни инструкции за правилното засаждане, съхранение и грижа на фиданките, както и законите при полагането на грижи и отглеждането на дръвчетата. За да са максимално благоприятни към околната среда, организаторите апелират посетителите да си носят свои собствени найлонови торбички, пликове и чували. Инициативата ще се проведе спазвайки  всички противоепидемични мерки и от Сердика Център напомнят на участниците да носят маски и да спазват всички указания.

Досега, благодарение на партньорството на Сердика Център с Гората.бг са засадени над 18 хиляди дръвчета, с което търговският център допринася за облагородяването околната среда и справянето с проблема с обезлесяването на територията на България. За 2022 г. търговският център има за мисия да раздаде двойно повече дървета от миналата година, така че да допринесе за целта на Гората.бг за засаждането на 2 милиона дръвчета.

Снимка: Гората.бг

Повече информация можете да намерите на официалния сайт на Сердика Център, а повече за инициативата с Гората.бг можете да откриете на официалната Facebook страница на събитието.