Домашните задължения обикновено се приемат като тежка и досадна работа. Но както много неща, така и тяхната тежест е въпрос на гледна точка. Ако предварително подготвите съзнанието си, че ви предстои нещо приятно, ако обърнете внимание на елементи, които досега не сте забелязвали, и най-важното, ако не бързате – месенето на тесто и миенето на прозорци могат да се превърнат в доста релаксиращи техники.

Месене на тесто

Облечете си широки, удобни дрехи – памучна рокля на цветя или панталон с връзки. Отворете широко прозореца в кухнята. Настройте съзнанието на вълна удоволствие и отпускане. Обещайте си, че каквото и да се изцапа, това няма да ви трогне – в края на краищата хаосът също е вид на ред. Вържете косата си и разкършете врат във всички посоки, за да се отървете от всяко напрежение.

Посипете бавно бяло брашно по плота. Съзерцавайте танца на малките прашинки от ръката ви към повърхността. Като истински балерини са, нали – малки, въртящи се, енергични и диви. С длан разстелете брашното по повърхността на плота. Сипете още брашно, оформете кладенче и бавно наливайте хладката вода, за да разтворите маята. Маята има способността да стяга порите. Докато я размивате, може да нанесете от нея върху лицето си. Чудесно ще свие порите.

Снимка: iStock

Бавно и внимателно замесвайте тесто. В движенията може да вложите всичките си емоции, натрупани през деня. Яд ви е на шефа, защото не осъзнава колко сте полезна за работата си – удряйте енергично тестото и излейте гнева си. Нетърпеливи сте за ласките на партньора си? Погалете тестото. То вече е меко и копринено нежно. Притиснете го с пръстите си – нежно, но така че натискът да бъде усетен.

Повтарящите се движения при месенето действат отпускащо на съзнанието. Не случайно, когато будистките монасите учат нови текстове, постоянно се клатят. Ритмичните движения им помагат по-лесно да запомнят. Действието, което е едно и също, ни позволява да освободим ума си от ангажимента постоянно да мисли. Така може поне за няколко минути да релаксирате съзнанието си и да се изключите.

Спа терапията продължава, когато сложите тестото във фурната. Ароматът на току-що изпечен хляб е една от миризмите, които ни връщат към детството, възраждат приятни спомени от миналото. Наред с миризмата на прясно окосена трева и море тази е една от естествените природни релаксанти.

Миене на прозорци

Пуснете си хубава музика. Пригответе си всичко нужно. Но дори и да се сетите, че сте забравили парцала за подсушаване, просто прекосете стаята с танцова стъпка и припявайки си.

Казват, че когато човек плаче, мие прозорците на душата си. Истинското миене на прозорците вкъщи може да подейства по същия начин. Сваляйки мръсотията от стъклата, си представяйте, че сваляте напрежението от раменете си и умората.

Ясният поглед, който може да отправите след това през прозореца, ще ви подейства освежаващо. Може дори да ви помогне по-ясно да видите някои проблеми в живота си и да намерите техните решения.