Естествените бои не се съдържат в пликчета и капсули. Багрилата са в различните листа, корени и плодове на растенията. Ето няколко лесни и достъпни начина да използвате такива, а не вредните бои от пакетчета, така че да обагрите великденските яйца в красиви нюанси.
За червена боя - червено цвекло; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода
Настържете цвеклото, залейте с врящата вода. Прибавете оцета и солта и бъркайте, докато се разтвори. Колкото повече цвекло сложите, толкова по-наситен цвят ще получите.
За жълта боя- 3 с.л. куркума; 1 ч.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода
Залейте куркумата с врялата вода и я разтворете. Добавете солта и оцета и боята е готова.
За кафява боя - сухите люспи от 5 глави лук; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 500 мл вода
Тази рецепта позволява да боядисате яйцата, докато се варят. Просто сложете всички съставки в тенджера, заедно с яйцата. Колкото по-дълго врят, толкова по-наситен цвят ще получите.
За зелена боя – 1 кг спанак или 2 връзки магданоз; 1 л вода
Варите до оцветяване на сместа в зелено. След това махнете от котлона, отцедете зеленината и потопете предварително сварените яйца. Цветът можете да постигнете с много от зелените пролетни растения - лапад, коприва и др.
За синя боя - 500 г замразени боровинки; 1 с.л. оцет; 2 чаши вода; листа от червено зеле
Намачквате замразените боровинки, нарязвате зелето на едри парчета. Варете 15 мин. отстранете от огъня и синята ви боя е готова.