Бас държим, че имаш поне един чувал с дрехи, които постоянно прехвърляш и ти е мило да хвърлиш. Тайничко се надяваш, че полата, която си купи на разпродажба преди няколко години и ти е малка, ще ти стане, но уви, време е да се разделиш с нея. И, не, не трябва да ги хвърляш на боклука, защото точно днес започва кампания за намаляване на текстива в смесените битови отпадъци.

Есенната кампания „Време е за детокс на гардероба“ стартира от 10 септември в 11.00 ч. на паркинга пред Столичния инспекторат в столицата. Мобилен пункт ще събира текстил по график в различни райони на София до края на месец септември. Същевременно на ключови места в града ще има разположени стационарни контейнери. Краят на кампанията ще се отбележи с модно събитие - Green Fashion Days, на което ще бъдат показани дрехи, изработени от събрания по време на кампанията текстил. Повече информация – тук.

Снимка: istockphoto.comСлед като ви убедихме, че да се разделите със стари и ненужни дрехи, не е толкова страшно, ето как да прехвърлите тази графа стария си текстил:

Не си носила дрехата от 1 година
Всичко, което не си носила през последната година, може спокойно да замине. За 1 година са се сменили всички 4 сезона, което означава, че и зимните, и летните дрехи са имали възможност да блеснат. Щом не си намерила подходящ панталон за любимия си пуловер отпреди 5 години, то със сигурност няма да намериш и тази зима. Време е за разчистване!

Не ти става повече от 1 година
Всички жени правят емоционални покупки и си казват, че ще отслабнат специално за секси роклята, която очаква своето секси тяло. Ако това не се случи в рамките на година, то можеш да зачеркнеш роклята и да си купиш нова, която със сигурност ще носиш. Другата просто ще събира прах и срам в гардероба ти.

Снимка: istockphoto.comВече не е на мода
Ако нещо излезе от мода, завръщането му ще се осъществи след около 25 години. Нали не искаш да складираш непотребен текстил в продължение на четвърт век?

По дрехата са се образували топчета
Любимият ти суитшърт е образувал топчета от носене. Не го оставяй за вкъщи, защото това ще е 253 дреха, която поставяш в тази графа.

Дрехата мирише или има петна
Понякога прибираме не съвсем изсъхнали дрехи в гардероба, по тях се появяват петна от мухъл или започват да миришат неприятно. От опит знаем, че мухъл и подобен мирис не се премахват лесно от текстил.