Опитах 10 шоколада с нестандартни вкусове... Защото макар много да обичам шоколад, искам и да ми е забавно, докато се топи върху езика ми. Затова обикновено млечно блокче ми звучи по-скоро отегчително. А и знаете ли колко оригинални комбинации има и, за щастие, много от тях се правят в България?!

1. Bonajuto със сол
Dolceria Bonajuto (Бонахуто) е най-старата фабрика за шоколад в Сицилия, която продължава да произвежда. Първата хапка от този шоколад ме разочарова. Очаквах нещо впечатляващо, а всъщност усетих нещо като разтопен долнопробен марципан и пясък в устата си. Но реших да му дам втори шанс и се радвам, че го направих. Шоколадът е с наситен вкус, леко горчив, защото е с 80% какао и сипкава текстура. Само добре тренираното небце ще усети солта, затова комбинацията сладко и солено не бива да ви притеснява.

2. Натурален шоколад Vivani с вишни 
Шоколадът е с нерафинирана тръстикова захар, какаова маса и масло и парченца вишни. Всички са продукти от биологичното земеделие. Шоколадът съчетава горчиво и кисело – плътен вкус и лека закачка, която щипе върха на езика. Блокчето е изключително хрупкаво, в контраст с мекотата на плода, която се усеща много добре.

Снимка: Росица Николова

 

3. Жив шоколад Christov.BIO с шизандра
Защо жив – това беше първото, което ме учуди. Зададох въпроса си на представителя на Christov.BIO на фестивала на здравето. Отговорът - никой от продуктите не се обработва на температура по-висока от 45°C, което означава, че повечето витамини, антиоксиданти и ферменти в продуктите се запазва. Шоколадът е ръчно изработен от сурови зърна био какао и основно от български супер храни. Но аз исках да опитам нещо различно, затова си избрах такъв с шизандра (китайски лимонник). Шоколадът е не само красив – има отпечатана типична лятна картинка – платноходки и слънце, но и вкусен. Приятна текстура и хрупкави мини парченца с леко киселичък вкус, който действа доста разхлаждащо в горещините.

Снимка: Росица Николова

4. Kasa Kakau с розов пипер и сушен ананас 
Това е една от нестандартните и завладяващи комбинации, които като любител на хубавия шоколад съм опитвала. А аз съм опитвала доста! Розовите пиперчета са цели и цветът им контрастира много красиво върху кафявото шоколадово блокче. Създават приятен, земен вкус и се комбинират добре със сладостта на ананаса. Точно тези вкусове са олицетворение на добрата колаборация България – Еквадор. За събуждане пък има и шоколад с цели зърна кафе.

Снимка: Росица Николова

5. Шоколадова дъга от Гайо
Почти съм сигурна, че дъгата има такъв вкус – на шоколад, цветен шоколад, шоколад от Гайо. Жълто, зелено и розово означава шоколад с куркума с джинджифил, с чай матча и с малина. Когато за пръв път опитах чай матча, си казах разочаровано – „О, това ли било?!” Матча и шоколад обаче е съвсем друго нещо. Ако имате нужда от тонизиране в дългите летни вечери – тук има двойна доза!

6. Roseys mark с рози
Шоколадите на Rosey's mark съвсем скоро получиха правна закрила, като рецептата за черен, бял и млечен шоколад с рози бе защитена като полезен модел. Розовите листенца, които се слагат в шоколада са от био рози, отгледани в Розовата долина. Те не просто се берат на ръка, но с много повече внимание, отколкото обикновените рози. Не се торят в обеми и с вещества, които са позволени при конвенционалното земеделие, което изисква особена прецизност, за да не се разболяват цветята и да не ги повредят буболечките, които (оказва се) много обичат точно био розите. Белият шоколад с рози е най-финият и изискан вкус от серията. Останалите два са млечен и черен.

7. Happy Benjamino с черници
За човек, който обича да експериментира с вкусовете, комбинациите на Happy Benjamino с лимон и матча, бадеми и черници и грейпфрут и чия са си истински гурме гъдел. Черниците (дуди) определено са плодът, който винаги ще ми напомня за детството. А детството със сигурност е един от най Happy периодите в живота ми. 

Снимка: Росица Николова

8. Modica Artisan Chocolates
Една приятелка ми каза, че след като е открила Модика, в дома й не влиза друг шоколад. Това веднага отключи у мен желанието да проверя какво пък толкова му има на този шоколад. Бестселърът на лятото, от който успях да опитам твърде малко и определено ми се хапва още, е шоколадът с био сусамов тахан на Белун. Имат и вариант на черен шоколад с лешников тахан на Theia's Tahini. А шоколад и тахан е като да слееш два рая в едно.

9. LEYA – нежно и меко 
Барчетата са нещо, което ще свърши работа, когато онова малко злобно червейче, което обикновено се появява следобед, ви загризе, повтаряйки като мантра – „Яде ми се нещо сладко”. Знаете за какво говоря, нали? Колкото и да е малко барчето, го ядох на 2 пъти. Дадох половината на дъщеря си, която обаче не го хареса. На мен определено ми допадна и макар да не е чист шоколад, има вариант със счукани какаови зърна, което е абсолютно задоволително за един шокохолик.

10. Мусала - да пребориш върха 
Открих ги съвсем случайно, обхождайки с поглед рафтовете с вкусотии в един био магазин. Суровите барчета са с 3 различни вкуса - кокос и семена; кашу и фъстъци, горски плодове и бадеми. Опитах този с кокоса, защ ото е лято и този плод някак му отива на сезона. Мека текстура и хрупкавост на допълнителните съставки. 1 ст. от всеки продаден десерт отива за опазване на българските планини. Ядеш и помагаш на природата - яко, нали? Определено може да ме накара да ям още.

Снимка: Росица Николова