.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Арктика, каквато я познаваме днес, изчезва заради глобалното затопляне (ВИДЕО)

LadyZone | преди 10 седмици
От 1979 г. Арктическият морски лед спада с 12% всяко десетилетие, като най-явните промени са в Свалбард и Баренцово море

Архипелагът Свалбард се намира в Северния ледовит океан. Далечният норвежки архипелаг приютява тюлени, мечки и птици, но разтапянето на ледовете и замърсяването заплашват оцеляването им.

26 любопитни факта за полярната мечкаПри раждането си малкото мече тежи едва 500 г, а в зряла възраст може да достигне тегло над 900 кг

От 1970 г. средната температура в Свалбард се е повишила с 4 градуса, а зимните температури са скочили със 7 градуса, според доклад, публикуван този февруари от Норвежкия център за климатични услуги. Докладът предвижда, че до 2100 г. температурата в Свалбард ще се покачи с още от 7 до 10 градуса.

От 1979 г. арктическият морски лед спада с 12% всяко десетилетие, като най-явните промени са в Свалбард и Баренцово море.

Стопяването на ледниците и омекотяването на площите земя води до чести свлачища и лавини, които застрашават къщите в долината.

Свалбард, какъвто го познаваме, изчезва. Арктика, каквато я познаваме днес, изчезва заради глобалното затопляне. Това е предупреждение за предстоящите промени, които ще настъпят на земята. В последните 30 години температурите на Свалбард са се вдигнали с 10 градуса. Океанът е по-топъл и вече няма морски лед на фиордите

Ким Холмен, директор на Норвежкия полярен институт

Директорът на Норвежкия полярен институт Ким Холмен живее в Свалбард от 30 години. Той описва промените на Норвежкия архипелаг като значителни, бързи и необратими.

Хавиер Бардем: Океаните имат нужда от нас (ВИДЕО)Бардем е в Ню Йорк за предпремиерата на своя филм за експедицията му до Антарктика
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите