Жана д'Арк е родена януари месец 1412 г. в френското село Домреми. Баща й, Жак д'Арк, бил земеделец, а майка й, Изабел Роме, я възпитава като католичка. По това време Франция била във военен конфликт с Англия, известен като Стогодишната война.

През 1422 г. Англия окупира голяма част от Северна Франция, където е родена Жана. Когато е едва на 10 години, тя и семейството й били принудени да напуснат дома си. Когато става на 13 години, Жана започва да чува гласове, които й казват, че с нейна помощ англичаните ще бъдат победени, а обсадата в Орлеан премахната.

Три години по-късно, когато Жана е на 16 г., отива при Робер де Бодрикур и споделя това, което тя чува. Той не повярвал на думите й. Една година по-късно тя отново се среща с него, този път обаче я праща при краля с няколко войници и мъжка броня.

Пристигайки в двореца на краля, Жана д'Арк заявява, че е изпратена да освободи страната от английското господство и има нужда от войска. Тя успява да убеди Шарл VII, че ще поведе войските му към победа. Той не само й дава войска, но и я назначава за главнокомандващ.

Вдъхновени от Жана д‘Арк, френските войски я следват и побеждават англичаните. След като Орлеан е освободен, всички започват да наричат Жана Орлеанската дева.

Снимка: Getty Images

Популярността на младото момиче е толкова силнд, че изплашила крал Шарл VII, който я остранява от позицията си на главнокомандващ.

През май 1430 г. Жана д‘Арк попада в плен на бургундите, след което е продадена на англичаните за 10 000 златни лири. Тя е изгорена на клада, когато е едва на 19 години, защото признава, че чува гласове и, че носи мъжко облекло. Екзекуцията й е извършена на 30 май 1431 г. пред огромна тълпа на пазарния площад в Руан.

През 1452 година по нареждане на Шарл VII започва преразглеждане на делото срещу Орлеанската дева. Кралят и папа Калист III намират, че процеса срещу Жана д’Арк е бил несправедлив. На 7 юли 1446 година процесът официално е обявен за невалиден и всички обвинения срещу Орлеанската дева са отхвърлени.

През 1920 година Католическата църква канонизира Жана д’Арк за светица.