В горски район в централна Франция млада двойка живее сред дивата природа в къща, направена от дърво и слама. 33-годишният Джонатан Атиас и 34-годишната Карълайн Перес са движещата сила зад движението „Плодородие на неподчинението“ („Fertile Disobedience“), което свърза обичащите природата ентусиасти със собствениците на земя, готови да им позволят да строят жилища върху земята си. Техният уебсайт desobeissancefertile.com свързва десетки собственици на земи и хора, които търсят място за живеене.

„Нека се отдръпнем от настоящото общество и нека създадем устойчиви общества, интегрирани в природата“, заявява Атиас, който дава правни и практически съвети на хората, които искат да живеят по този начин в каюти, юрти, малки къщи или други жилища от този тип.

Своята къща младата двойка построява преди година, като използвала само рециклирани и материали от природата като дърво, камък и бали слама. Най-важното е, че като я напуснат, тя ще се разгради сама.

Във Франция, както и в голяма част от Европа, хората нямат право да строят жилища в гори или върху земеделски земи, а само в определени жилищни райони и при спазване на определени строителните норми.

„Днес законите не позволяват това, затова нека не чакаме законите да се променят, за да създадат тези нови форми на обществото“, казва Атиас относно идеята на движението.

Преди две години Атиас и Перес живеели в Париж. Атиас все още преподава в парижки университет два дни в месеца и работи като журналист на свободна практика, а Перес е дула, която помага при раждания. Те притежават кола, имат медицинска застраховка и четиригодишната им дъщеря ходи на училище в селото, намиращо се на три километра пеша от уютната им къщурка, която се отоплява с печка на дърва и се захранва със соларен панел.

И двамата са вегетарианци и имат голяма зеленчукова градина, но също така получават безплатна непродадена продукция от био магазин в селото. Изполват вода от близък извор, която пречистват с филтри.