Британският принц Чарлз заяви, че глобалното затопляне и климатичните промени са най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството, като призова бизнес лидерите в Давос да действат сега, за да създадат устойчиво икономическо бъдеще.

В реч, изнесена по време на годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт, британският престолонаследник заяви, че е време всички лидери да предприемат действия - с революционни нива и темпове. 

Снимка: Getty Images

Ето какво заяви принц Чарлз по време на впечатляващата си реч в Давос:

"Дами и господа, намираме се в разгара на криза, която сега е, надявам се, добре разбрана. Глобалното затопляне, климатичните промени и опустошителната загуба на биологичното разнообразие са най-големите заплахи, с които човечеството някога се е сблъсквало. И това до голяма степен е наше собствено творение.

Посветих голяма част от живота си на възстановяването на хармонията между човечеството, природата и околната среда и насърчаването на корпоративната, социалната и екологичната отговорност. Откровено казано, това беше малко трудна борба.

За да осигурим бъдещето си и да просперираме, ние трябва да развием нашия икономически модел. След като бях ангажиран с тези въпроси от, предполагам 1968 г., когато изнесох първата си публична реч за околната среда и разговарях с безброй експерти по целия свят през тези десетилетия, аз разбрах, че не ни липсва капитал, а по-скоро начинът, по който го използваме.

Следователно, за да продължим напред, не ни трябва нищо, освен промяна в модела на мислене – такъв, който вдъхновява действия с революционни нива и темпове. Имайки предвид това, аз съм щастлив да стартирам инициатива за устойчиви пазари с щедрата подкрепа на Световния икономически форум.

Снимка: Getty Images

Искаме ли да останем в историята като хората, които не направиха нищо, за да дръпнат света навреме от ръба на пропастта и да възстановят равновесието, когато бихме могли да го направим? Аз не искам. Просто помислете за момент, какво струва цялото допълнително богатство в света, спечелено от "бизнеса както обикновено", ако не можеш да направиш нищо с него, освен да гледаш как гори в катастрофални условия?

Всичко, което съм се опитвал да направя и за което настоявам през последните петдесет години, е да се погрижим за нашите деца и внуци. Защото не исках да бъда обвиняван от тях, че не правим нищо, освен да се подхилваме и да отричаме ​​проблема. Сега, разбира се, те ни обвиняват в точно това. Затова се поставете на тяхно положение, дами и господа. Ние просто не можем да губим повече време. Единственото пречка е нашето желание да действаме, а времето за действие е сега. Благодаря Ви."