На 26 ноември певицата и актриса Рита Ора става на 30 години.

Ражда се в Прищина (бивша Югославия), а родителите ѝ са албанци. Името ѝ било Рита Саатчи (от турски - "часовникар"), но впоследствие семейството добавя Ора (от албански - "време), за да е по-лесно за произнасяне. Те се преместват да живеят в Лондон през 1991 г., а баща ѝ отваря пъб в града, на чиято сцена Рита ще направи първите си стъпки в музиката.

На 19 години тя се опитва да вземе участие в квалификациите за Евровизия, но впоследствие размисля, тъй като преценява, че това не е нейното място. Мениджърът ѝ успява да се свърже с лейбъла на Джей Зи Roc Nation и скоро тя се оказва в редиците му и дори се появява в клипа към Forever Young.

През 2012 г. тя е подгряващ артист на турнетата на Дрейк и Колдплей, с което трупа популярност и скоро издава дебютния си албум, с който в края на годината прави първото си самостоятелно турне в Щатите.

Работата върху втория ѝ обаче се отлага, тъй като отношенията между певицата и Roc Nation се влошават.

Едва през 2018 година и с други издатели се появява символично кръстения "Phoenix". Макар и с по-малко хитове от предшественика си, той се запомня с песента "For You", част от саундтрака към "Петдесет нюанса сиво", в който Ора участва.

"Родителите ми се преместиха тук, защото искаха по-добро образование за мен и сестра ми.", казва тя за ранното си детство, "благодарна съм на Великобритания за всичко, което ми е дала, но в сърцето ми има специално място за Косово".