Представете си бутилка вино, която може да се побере в пощенска кутия? Благорение на английската компания Garçon Wines, не само можем да си я представим, но и да видим как изглежда. Дизайнът на бутилката е създаден с екологична идея, намалявайки разходите за транспорт и с възможност да се побере в стандарта пощенска кутия. Вижте я във видеото.


Garçon Wines преработват традиционната бутилка за вино, смачквайки я, но запазвайки същия обем от 750 мл. Бутилката тежи едва 63 грама и е 87% по-лека от стандартният стъклен еквивалент. Направена е от 100% рециклиран полиетилентерефталат – най-разпространената пластмаса, която се рециклира.

Патентованата плоска форма на бутилките позволява те да бъдат подреждани едно до друга, което увеличава ефективността на транспортирането на вино и намалява логистичните разходи и емисиите на C02 с 60%.

Заедно с кутиите с единични бутилки, удобни за пощенските кутии, Garçon Wines е и пионер в създаването на най-компактния кашон за вино в света. Той побира 10 бутилки, които иначе биха побрали само 4 кръгли стъклени бутилки със същия обем.