На днешната дата, 10 август, през 1960 година се ражда момче, чиято съдба е да стане кинозвезда – името му е Антонио Бандерас!

Актьорът, който днес навършва 60 години, е известен от ролите си във филми като "Маската на Зоро", "Десперадо", "Имало едно време в Мексико", "Първороден грях", озвучаването на Котарака в чизми от анимационната поредица за "Шрек", както и много други. 

Преди да стане известен в сферата на киното, Бандерас е искал да бъде футболист, до момента когато си чупи крака на 14-годишна възраст. Тогава той осъзнава, че има друга съкровена мечта - да стане актьор. Първоначално участва в театрални постановки, а през 1982 г. отбелязва своя филмов дебют в "Лабиринт на страстите" на Педро Алмодовар.

По-късно Бандерас получава роли в други филми на испанския режисьор като "Законът на желанието", "Жени на ръба на нервна криза" и "Ела, завържи ме!".

Снимка: Getty Images

Актьорът е посещавал България няколко пъти за снимките на различни филми, в които е участвал - "Кодът", "Живи машини" и "Непобедимите 3". 

В чест на звездната му кариера и кинематографски успех, Антонио Бандерас е удостоен със звезда на Холивудската алея на славата (2005).

Снимка: Getty Images

Антонио се жени за актрисата Мелани Грифит през май 1996 г., от която има дъщеря - Стела Бандерас.

За съжаление, двойката се разделя през 2014 г. Любопитно е, че Мелани е родена само ден преди Антонио - на 9 август, но три години по-рано.

На 26 януари 2017 година Антонио Бандерас преживява инфаркт. 

"Ние творим с нашия опит, с това, което ни се е случило в живота, добро или лошо. Аз не свиря на тромпет, не пиша книги и не рисувам. Използвам себе си, за да създавам изкуство. След като видях смъртта така отблизо, започнах да ценя всяка секунда от живота си, защото знам, че всичко има край", споделя той в разговор с Еди Мърфи.

Бандерас се възстановява бързо и скоро взима участие във филма "Болка и слава", в който играе алтер-егото на режисьора и свой стар приятел, Педро Алмодовар. Носталгичната лента му носи наградата за най-добър актьор на фестивала в Кан и първа номинация за Оскар за главна мъжка роля.

Снимка: Getty Images