Изминалата 2020 година ни научи на дисциплина, търпение и отзивчивост. Възпита ни в солидарност и доброта. А в един малък град на Острова, 48-годишен учител се превърна в герой. 

Потърсихме Зейн Пауълс, за да ни разкаже за благородното дело и усилията да зарадваш любимите си ученици с топъл обяд и мотивиращ разговор, спазвайки социална дистанция. Оказва се, че учителят знае къде се намираме на картата на света. Бил е у нас преди няколко години и се е влюбил в красотата на природата и величието на историческите ни паметници. А една от целите му за тази година е да кандидатства за работа като учител в България.  

Снимка: Личен архив

Паулс е зам.-директор на училище в Гримзби, Великобритания. Местните деца го наричат ангел. По време на национална карантина в страната той доставя 7500 пакета с храна на свои ученици. Нещо повече - той разнася усмивки и добро настроение на всяка врата, на която почука. Защото освен от материална помощ, подрастващите и техните семейства, имат нужда и от рамо, на което да се опрат. 

Добротата ще почука и на твоята врата!

Когато Зейн Паулс разбира за затварянето на училищата и за секунда не се замисля, грабва ключовете за колата си и се запътва към най-близкия магазин, за да закупи хранителни продукти за децата от училището, в което е заместник-директор.

Финансовите средства са осигурени от учебното заведение. Учителят ходи пеша по 8 км на ден в продължение на 17 седмици, за да зарадва с топла храна своите любими ученици. Разказва, че е бил много изморен, но всички усилия са си стрували, след като е видял усмивките на лицата на децата и техните семейства. Категоричен е, че ще продължи да го прави, докато животът на всички не се върне към нормални темпове.

Самият Зейн e напуснал училище малък и без никаква квалификация. Когато е само на 16 години и се присъединява към Британската армия. Преди да стане учител, работи като Гренадирски гвардеец 10 години. Но на 30-годишна възраст решава да смени професията и да се посвети на образователния процес на най-малките.

Снимка: Личен архив

"Аз просто си върша работата. Моята роля е да помагам в отглеждането и образованието на учениците ни и да се грижа за тях. Децата са най-важните хора на този свят и ние трябва да ги защитаваме на всяка цена", казва той.

Усилията му не остават незабелязани и през октомври е награден от Нейно Величество Елизабет II с Орден на Британската империя (MBE) за почетни действия по време на борбата с пандемията от COVID-19 .

Докато посещава домовете, той дава съвети на родителите как да обучават децата си от вкъщи, без да се стресират. Също така раздава лаптопи, дарени от училището, в което работи, на деца, които нямат финансовата възможност да си позволят техника и това пречи на онлайн обучението им. Надява се постъпката му да вдъхнови и други учители да последват примера му.

"Връщайки се в училище след последния ден от доставките, всички деца и техните родители, както и някои колеги ми, бяха подготвили огромна изненада. Бяха се наредили в редица и държаха големи плакати, с които ми благодариха за всичко, пееха ми и песни. Това бе най-удивителното нещо, което ми се е случвало в учителската ми кариера", споделя Пулс пред Ladyzone.bg.

Бедността е точно зад ъгъла

Разрастващата се пандемия от COVID-19 е придружена от тежка финансова криза, която принуди хиляди семейства да изпаднат на прага на бедността. По време на благородната инициатива, добродеятелят се среща очи в очи с безсилието на семействата.

Някои домове, които съм виждал, нямат обзавеждане, семействата спят на матрак на пода. Притеснявам се от ефекта, който тази пандемия оказва върху някои от най-уязвимите ни деца“, казва той.

"Районът, в който се намира нашето училище, е предизвикателен. Семействата не разчитат на високи доходи и определено не бяха подготвени за това, което се случва в последната близо година. Не бих казал, че ни очаква пандемия от бедност. Но, колкото по-дълго време децата не са в училище, толкова по-бързо се разраства разделението между „бедните” и „богатите” на знания в академичен план деца", категоричен е учителят пред Ladyzone.bg.

Скандалът с пакетирания безплатен обяд

Преди няколко дни на Острова избухна огромно гражданско недоволство към пакетирания безплатен обяд, който е осигурен от фирмата Chartwells, финансирана от правителството. Всеки пакет трябва да е на стойност 30 паунда и да съдържа храна за пет дни за един ученик. Недоволни родители обаче качват снимки в социалните мрежи, които илюстрират некачествената, нездравословна и евтина храна, която децата им получават.

Изчисляват, че един пакет е на стойност 10 паунда, а не обещаните 30.

Според учителят "оригиналният опакован обяд, който те осигуряват, е боклук. Бих бил ужасен, ако децата ми го получават! Не мога да повярвам, че някоя компания печели на гърба на нашите уязвими деца."

От компанията доставчик обясняват, че поради големият брой деца, на които трябва да доставят безплатна храна, се е получило разминаване в качеството и количеството ѝ. Като обещават, че ще разрешат проблема в най-кратки срокове.

Позицията на Пауълс по темата чуйте тук:

Чуйте какво още каза Зейн Паулс за благородната инициатива, за любимите ученици, за усмивките и за бедността пред Ladyzone.bg във видеото в началото на материала.

Още материали от същия автор: