В началото на октомври посетих Тенерифе, пише ни Десислава Хаджийска, която освен по модата и пътуванията е увлечена по фотографията. Сама си организирах екскурзията и успях да видя максимално най-много от забележителностите. Посетих Loro Parque, който е на първо място в света според ревютата на потребители в TripAdvisor. Също се качих на вулкана Тейде - най-високата точка в Испания (3718 м) и четвъртият по височина вулкан в света. Много популярна атракция е наблюдението на китове и делфини и имах късмет да видя китове, които се доближиха до яхтата. Всичко това в комбинация с природата там ме оставиха без думи, пише ни още тя и ни потопи в света на острова с прекрасни снимки и видео:

Снимка: Десислава Хаджийска

Тенерифе е вулканичен остров в Атлантическия океан, намиращ се на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания. Той е най-големият и населен от седемте основни Канарски острови.

Снимка: Десислава Хаджийска

Едно от първите неща, които правят впечатление са плажовете с черен пясък, дължащи цвета си на вулканичния произход на острова. Високите палми, огромните и причудливи кактуси, както и екзотичните цветя, също няма как да бъдат пропуснати по време и на най-кратка разходка. Крайбрежните алеи предоставят красиви гледки.

Снимка: Десислава Хаджийска

На остров Тенерифе се намира най-високата точка в Атлантическия океан – вулканът Тейде (3718 м надморска височина). Измерен от океанското дъно, той е висок 7500 м, което го прави най-високият вулкан в света от основата до върха след извън Хаваите. Описван е от ЮНЕСКО и НАСА като третото най-високо вулканично образувание на Земята. Вулканът и околните местности обхващат националния парк Тейде, който е най-посещаваният национален парк в Испания и Европа. Последното изригване на вулкана е през 1909г. Той е активен и до днес, като можем да видим пушещи места по склоновете му, разхождайки се по туристическите пътеки и да усетим типичната миризма на сяра.

Снимка: Десислава Хаджийска

Екскурзията, предлагана като атракция, е озаглавена „Наблюдение на залез и звездното небе“ и включва транспортиране от хотела до лифт с автобус, като по пътя екскурзовод обръща внимание на бързо променящия се пейзаж във височина. Започва се от морското равнище, минава се покрай огромни бананови плантации (характерни за Тенерифе), след това на около 1000 м надморска височина идва ред на лозята, винарните и лимонените дръвчета.

Снимка: Десислава Хаджийска

След кратка пауза при панорамна гледка продължава изкачването като се минава през гора от ендемичния канарски бор. Интересен факт за него е стъблото му, което е устойчиво на огън. Това се дължи на по-дебелата му от обикновено кора, достигаща до 8 см и също така на способността му да поддържа живи клетки вътре в дървесината си.

Снимка: Десислава Хаджийска

Малко преди пристигането до лифта заобикалящата ни среда се променя максимално като от всички страни се вижда само каменист пейзаж без почти никаква растителност. Изкачването с лифта става за около 8-10 минути като крайната точка, до която стига се намира на 3555 м надморска височина. Гледката, откриваща се пред очите е зашеметяваща – легендарното природно явление, наречено от местните хора „Сянката“ (естествената проекция на планината върху земната повърхност). Следва кратък преход до точката, от която се наблюдава залеза.

Снимка: Десислава Хаджийска

Когато настъпи нощта започва последната част от това приключение – наблюдение на Юпитер и Сатурн с телескопи и беседа за звездния небосвод. Интересното тук, което трябва да се отбележи е, че Тенерифе е третата по ред дестинация в света за наблюдение на звезди и астрофотография. Това се дължи на слабото светлинно замърсяване от населените места, ниските нива на образуване на облаци, високата надморска височина и ниската влажност. Именно за да запазят челната си позиция в тази класация, е наложена забрана да прелитат самолети над острова. Поради тази причина двете летища са разположени в северната и южната му част в непосредствена близост до брега и самолетите заобикалят острова, когато трябва да го прекосят.