В началото на октомври посетих Тенерифе, пише ни Десислава Хаджийска, която освен по модата и пътуванията е увлечена по фотографията. Сама си организирах екскурзията и успях да видя максимално най-много от забележителностите. Посетих Loro Parque, който е на първо място в света според ревютата на потребители в TripAdvisor. Също се качих на вулкана Тейде - най-високата точка в Испания (3718 м) и четвъртият по височина вулкан в света. Много популярна атракция е наблюдението на китове и делфини и имах късмет да видя китове, които се доближиха до яхтата. Всичко това в комбинация с природата там ме оставиха без думи, пише ни още тя и ни потопи в света на острова с прекрасни снимки и видео:

Снимка: Десислава Хаджийска

Тенерифе е вулканичен остров в Атлантическия океан, намиращ се на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания. Той е най-големият и населен от седемте основни Канарски острови.

Снимка: Десислава Хаджийска

Едно от първите неща, които правят впечатление са плажовете с черен пясък, дължащи цвета си на вулканичния произход на острова. Високите палми, огромните и причудливи кактуси, както и екзотичните цветя, също няма как да бъдат пропуснати по време и на най-кратка разходка. Крайбрежните алеи предоставят красиви гледки.

Снимка: Десислава Хаджийска

На остров Тенерифе се намира най-високата точка в Атлантическия океан – вулканът Тейде (3718 м надморска височина). Измерен от океанското дъно, той е висок 7500 м, което го прави най-високият вулкан в света от основата до върха след извън Хаваите. Описван е от ЮНЕСКО и НАСА като третото най-високо вулканично образувание на Земята. Вулканът и околните местности обхващат националния парк Тейде, който е най-посещаваният национален парк в Испания и Европа. Последното изригване на вулкана е през 1909г. Той е активен и до днес, като можем да видим пушещи места по склоновете му, разхождайки се по туристическите пътеки и да усетим типичната миризма на сяра.

Снимка: Десислава Хаджийска

Екскурзията, предлагана като атракция, е озаглавена „Наблюдение на залез и звездното небе“ и включва транспортиране от хотела до лифт с автобус, като по пътя екскурзовод обръща внимание на бързо променящия се пейзаж във височина. Започва се от морското равнище, минава се покрай огромни бананови плантации (характерни за Тенерифе), след това на около 1000 м надморска височина идва ред на лозята, винарните и лимонените дръвчета.

Снимка: Десислава Хаджийска

След кратка пауза при панорамна гледка продължава изкачването като се минава през гора от ендемичния канарски бор. Интересен факт за него е стъблото му, което е устойчиво на огън. Това се дължи на по-дебелата му от обикновено кора, достигаща до 8 см и също така на способността му да поддържа живи клетки вътре в дървесината си.

Снимка: Десислава Хаджийска

Малко преди пристигането до лифта заобикалящата ни среда се променя максимално като от всички страни се вижда само каменист пейзаж без почти никаква растителност. Изкачването с лифта става за около 8-10 минути като крайната точка, до която стига се намира на 3555 м надморска височина. Гледката, откриваща се пред очите е зашеметяваща – легендарното природно явление, наречено от местните хора „Сянката“ (естествената проекция на планината върху земната повърхност). Следва кратък преход до точката, от която се наблюдава залеза.

Снимка: Десислава Хаджийска

Когато настъпи нощта започва последната част от това приключение – наблюдение на Юпитер и Сатурн с телескопи и беседа за звездния небосвод. Интересното тук, което трябва да се отбележи е, че Тенерифе е третата по ред дестинация в света за наблюдение на звезди и астрофотография. Това се дължи на слабото светлинно замърсяване от населените места, ниските нива на образуване на облаци, високата надморска височина и ниската влажност. Именно за да запазят челната си позиция в тази класация, е наложена забрана да прелитат самолети над острова. Поради тази причина двете летища са разположени в северната и южната му част в непосредствена близост до брега и самолетите заобикалят острова, когато трябва да го прекосят.

Снимка: Десислава Хаджийска

Друг вид атракция, предлагана на туристите, е „Наблюдаване на китове и делфини” - разходка в открития океан с яхта и наблюдение на китове и делфини. На снимките любезно позират няколко предимно мъжки гринди (Pilot Whales), които спокойно си плуваха във водите около яхтата.

Снимка: Десислава Хаджийска

 

По време на тази екскурзия туристите могат да се радват не само на тези забележителни морски бозайници, но и на впечатляващия пейзаж към бреговете на южната част на острова, а в далечината се извисява и вулканът Тейде.

Снимка: Десислава Хаджийска

Зоопаркът Loro Parque е другата дестинация, която не бива да се пропуска в списъка. Той печели първо място в света за най-добър зоопарк на базата на независимите оценки на потребителите на световната платформа TripAdvisor.

Снимка: Десислава Хаджийска

 

В превод Loro Parue означава парк на папагалите и е открит през 1972 г. и от тогава насам остава дом за 4000 папагала, представители на 350 вида.

Снимка: Десислава Хаджийска

Други животни, които могат да се видят там са горили; шимпанзета; фламинго; леопард; бели тигри; лъвове; хипопотами и много други.

Снимка: Десислава Хаджийска

През целия ден в различни часове могат да се посетят четири представления. Шоу с морски лъвове, където животните показват завидните си умения в игри с топка, обръчи и акробатика. Шоуто с папагали смайва публиката с пъстроцветните птици, които свободно летят между хората, а също и говорят и карат колело.

Снимка: Десислава Хаджийска

Интелигентните и забавни делфини мигновено се превръщат във фаворит на всеки един. Шоуто с тях оставя без думи мнозина и определено се препоръчва да се види от първо лице.  Най-удивително обаче остава шоуто с косатки. Тези огромни морски бозайници впечатляват първо с размерите си, а също така и с невероятните движения, които извършват и звуците, които издават. Публиката е предварително предупредена за опасност от пръскане с вода на предните редове, защото това е част от програмата. Всяко едно от тези представления освен с развлекателна цел, е и с образователна – съдържат кратък разказ за външните характеристики на животното, влиянието на човека върху околната му среда и как да я опазим.

Снимка: Десислава Хаджийска