Последната коронация в България е на цар Борис Трети. По какво тази церемония е приличала и с какво се различава от коронацията на Чарлз Трети във Великобритания - едно специално интервю с професор Петър Стоянович. 

"Цар Борис Трети няма корона, защото и Фердинанд не е имал. В Третото българско царство корони няма."

За ордените, кой е най-важният и има ли брилянти - вижте видеото

Наложени цветове за коронации в България също няма.

"В Търновската конституция ясно е определено знамето на България - бяло, зелено и червено, и златен лъв на червено поле. Днешното знаме се различва донякъде с това. Днешните цветове са по-светли - особено зеленото. И в левия ъгъл го няма златния лъв на червен фон. Но кой съм аз, че да давам акъл на българските парламентаристи!"

Всеки от владетелите обаче носи цветовете на семейството си. 

"Коронация като тази в Англия, в България сме привършили да правим в края на 14 век. В България има заклеване пред Конституцията, подписване на клетвения лист и голямата тържествена служба. Тя се прави в най-големия храм или на историческо място. При цар Борис е в "Св. Крал", сегашната "Св Неделя".

Всеки от владетелите ни стига по различен начин до своето царство. Александър слиза от короб след силна черноморска буря. 

Как е облечен Борис на коронацията, коя княгиня носи корона и как Симеон разбира, че е станал цар - вижте във видео интервюто с проф. Стоянович.