Той лети от 32 години в гражданската авиация, още две години преди това - във военната в Долна Метрополия. Летял е на всякакви самолети. През последните пет години е бил наемник.

Снимка: Евгений Милов

"Ан-24" е най-истинската машина, на която някога е летял. Изключително предизвикателен самолет, който допуска и много грешки, отбелязва. Това е причината той и пилотите от неговата генерация да са наистина добри авиатори - заявява го с усмивка, но и с пълна убеденост. 

Йордан Колев е преди всичко пилот. Разказва ми, че баща му, който е бил щурман, често го е водел на Летище София. По онова време на мястото на днешния парк около летището е имамло няколко езера. Там малкият Йордан ловял риба и наблюдавал излитащите самолети.

Снимка: Евгений Милов

Като любител на екстремното, години по-късно, след като вече е покорил малко ли много небето, той решава да се впусне в една истински предизвикателна за него територия - писането. Има издадени няколко разказа и вече два романа. Поканихме го да си поговорим за последната му книга "Кацането" - психотрилър, който ще повиши адреналина ви, както заради преплетените човешки истории и съдби, така и заради изключително напрегнатата аварийна ситуация, в която тези съдби попадат.

"Хората, които участват на всички нива в производствения процес - от тези, които създават и ремонтират самолетите, до тези, които общуват с пътниците на летището, трябва да са професионалисти. Не трябва да има никакъв компромис, който да доведе до ерозия на безопасността", категоричен е Йордан. 

Любопитни факти и истории за българската авиация и за романа чуйте във видеото по-горе.

Снимка: Евгений Милов

Чуйте откъс от романа "Кацането", който Йордан Колев прочете специално за вас >>