Уравновесеност, вяра, самоирония. Тези думи в най-пълен смисъл описват Стефани Кирякова - мъдростта на ансамбъла по художествена гимнастика.

Надраснала годините си многократно, едва на 20 тя гледа на живота през различна призма. Възпитана в християнските ценности, Стефи се откроява от масовката в съвременния свят. Скромна и на пръв поглед затворена, след като я опознаете, се разкрива една многопластова личност с разнообразни интереси и таланти.

За таланта да пишеш и да изливаш емоциите на хартия, за вярата, разтърсващите случки, трудностите и силата да съхраниш убежденията си в свят на изкушения – Стефани Кирякова разкрива себе си по деликатен начин, сякаш за да заяви още по-категорично кое е истински стойностното в живота.

"Аз съм единствено дете и съм израснала в необичайно, но християнско семейство. Баща ми е пастор, а майка ми по професия е неделна учителка. Може би, защото не съм имала братя или сестри, най-добрите ми приятели с годините станаха родителите ми и на тях си споделям винаги", разказва грацията.

"През 2018-a майка ми получи инсулт и следствие на това загуби говора си, подвижността на дясната си ръка. Тя все още се възстановява от това нещо, все още работи над говора си, над способността си да пише и чете и това като цяло много промени възгледа ми въобще към света. И е нещо, с което продължаваме като семейство да се борим."

"Тя беше основната причина да искам толкова много да спечелим световната титла в София, точно заради нея исках да го направим", добавя Кирякова.

И в щастливите, и в трудните моменти Кирякова намира спасение във вярата.

"Вярата в живота ми винаги е заемала най-централно място и най-вече вярата ми в Иисус Христос, старая се да бъда непосредствена християнка, не искам просто на думи да бъда вярваща, но и на действия."

Успокоение от силните емоции Стефани открива в голямата си страст – писането.

"Най-често върху хартия изливам емоциите, когато са много, много силни и се чудя какво е това, което изпитвам – дали е гняв, омраза, разочарование или нещо друго и не мога да разбера. Имам тази способност да се затварям вътре в себе си, когато се случи нещо такова, но когато го напиша и го излея върху лист хартия, когато го прочета цялото, най-накрая си казвам: "да, очевидно това е, което чувствах".

"Много често независимо дали пиша за нещо тъжно, или за нещо весело, това, че просто изливам емоциите си върху лист хартия, ми носи вътрешно освобождение."

С времето Стефани продължава да трупа мъдрост, а с нея и да бъде пример. В свят на суетата тя не блести с кич, тя грее и оставя отражение върху всеки, пожелал да я опознае.  

Цялата история за Стефани Кирякова вижте в btvnovinite.bg:

Гледайте Стефани и останалите български грации по време на Световната купа по художествена гимнастика в София от 26 до 28 март пряко по RING, bTV, платформата VOYO.BG и сайта btvnovinite.bg.