Близо 8 хиляди километра – това е разстоянието, което изминава Екатерина Шелехова от Торонто до София, за да излезе на сцената на „България търси талант”. Със своето магично изпълнение оперната певица си заслужи признанието на журито и техните четири „ДА”.

“Исках да изпитам силите си на чуждестранна сцена, на която не съм била досега. Когато видях, че е отворено записването за „България търси талант”, си казах „Нека да си пробвам късмета. Кой знае?!”. И ето ни тук днес – късметът беше на моя страна този път”, разказва Екатерина. 

Тя разкри още, че представеното от нея на сцената е било импровизация. “Факт е, че представих импровизация – нещо, което правя от известно време, така че това, което чухте на сцената беше импровизация. Това, което изпях, беше енергията, която почувствах от публиката”, добавя още тя.

Талантливата певица заявява, че излиза на сцената без очаквания, но е знаела, че трябва да даде най-доброто от себе си.

За канадската певица от руски произход това е първо, но дългоочаквано посещение в България. Разказва, че в Канада е имала приятели българи, които са й разказвали много за културата, храната и хората у нас. “Затова беше и толкова вълнуващ момент да се кача на самолета. Мислех си “Най-накрая ще видя тази красива страна!”. Всички бяха много мили и приятелски настроени”, потвърждава участничката в “България търси талант”.

В семейството на Екатерина професионални музиканти няма, но подкрепата на родителите й и тяхното възхищение към изкуството играят значима роля за нейното развитие. Като дете записва радио реклами и свири на пиано, а с операта я среща желанието да експериментира. Избира да следва висше образования в Италия, за да се потопи в културата на родината на този жанр. Днес може да се похвали с две дипломи от миланската консерватория „Джузепе Верди”.

“Никога не съм се ограничавала в жанровете. Когато бях малка експериментирах с народна музика, поп, рок, което някак ме отведе до операта. Винаги съм обичала да експериментирам. Светът на операта някак те ограничава до определени форми. Щом се дипломирах, веднага реших, че трябва да изпробвам всичко, което мога. И открих, че мога да правя много различни неща с гласа си и да се изразявам по начин, който чувствах като собствен”, разяснява 25-годишната оперна певица.

Според нея Екатерина професията на оперен певец не е за всеки и вярва, че 99% от успеха се дължи на труд и редовна практика. Най-важното за нея като артист е енергията, която предава на публиката със своето изпълнение. А сред любимите изпълнители на талантливата дама са Фреди Меркюри, Мария Калас, Монсерат Кабайе, Адам Ламбърт и Стромае. Повече от интересна е и историята на роклята, с която певицата с магичен глас избира да се появи в шоуто за таланти.

“Купих я в Китай, когато имах концерти там. Разхождахме се из едно старо градче, където има красиви малки магазинчета. Влизайки в един от тях, видях, че правят рокли с ръчни бродерии. Веднага видях тези славянски мотиви с цветята. Бях изненадана от смесицата на култури, които усетих в една единствена рокля. Това за мен беше сигнал да я купя на момента”, гласи любопитната история, разказаната от красивата дама.

В следващия етап на “България търси талант” Екатерина обещава да ни изненада с нещо различно - микс от добре познати за зрителите композиции.