Само няколко дни ни делят от 12-ите годишни награди на фондация "Стоян Камбарев". Наградата за полет в изкуството се връчва за насърчаване и подпомагане на младите творци в областта на изкуството.

"Предстои една невероятна вечер, изпълнена с кино, музика, красота и много талант. С участието на Орлин Павлов, Виктория, малката София Иванова и с участие на някои от талантите. Самите те са, както всяка година, изумителни." сподели председателят на фондацията Десислава Тенекеджиева.

Снимка: bTV Media GroupСпоред нея наградата за "Полет в изкуството "Стоян Камабарев" е специална, защото обединява артисти от различни области. Победителят получава невероятно красивата бронзова статуетка, дело на Кольо Карамфилов, както и 3000 лв. Но според Тенекеджиева основното, което прави фондацията е да дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливи хора, чрез осъществяване на техни конкретни проекти.

И тази година петимата номинирани са от широк спектър изкуства, а за някои от тях това вече не е първа награда:

Снимка: bTV Media Group

Богдан "Chilldays" Плъков е на 26 години, живее и работи в Милано. Той вече има световни награди и успешна кариера. Работи като криейтив директор, занимава се с различни проекти в областта на визуалните изкуства. Снимал е някои от най-големите световни звезди.

Снимка: bTV Media Group

Лора Маркова е най-младият концертмайстор изобщо на професионален оркестър в България – едва на 16 години. С нея Десислава се среща съвсем скоро, по време на репетициите на спектакъла "Любов" на Йордан Камджалов. 

Снимка: bTV Media Group

Вълко Чобанов е 29-годишен визуален артист и художник. Той твори в различни стилове на изобразителното изкуство - дигитални образи, интернет култура. Носител е на най-голямата награда за млади художници "База за съвременно изкуство".

Снимка: bTV Media Group

Яница Атанасова е и танцьор и хореограф. Макар и толкова млада, тя вече преподава хореографско изкуство и съвременен танц в НБУ. Наскоро създава експерименталния филм "Задължително приятно".

Снимка: bTV Media Group

Александър Тонев е едва на 25г., млад баща. В момента е част от трупата на Пазарджишкия театър, а съвсем скоро прави и своя дебют в пълнометражното кино във филма "Блажения" на режисьора Станимир Трифонов. 

Снимка: bTV Media Group

За трети път ще бъде връчена и една особено специална награда.

"Смисълът на това, което правим е не само да даваме награди и чекове, а да реализираме мечти и не случайно измислихме и тази награда за кино - "355", защото тя пък е съсредоточена само за кино. Защо "355" - защото трима млади кинорежисьори трябва да заснемат 5 минутен филм само за 5 дни. Това е уникална награда, защото съчетава вота на 13-членно международно жури от цял свят и избирайки тези 3-ма кандидати, ние им даваме възможност да заснемат и да предадат тези филми, а техните премиери са на церемонията." разказа още Десислава Тенекеджиева

Снимка: bTV Media Group

Официалната церемония по връчването на статуетките, ще се състои на 22 април.