Тази седмица големият дизайнер Пиер Карден почина на 98 години и остави целия моден свят в траур. За да коментира живота и постиженията на дизайнера модният журналист професор Любомир Стойков беше в студиото на предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: Getty Images

Професор Стойков сподели, че Пиер Карден е бил визионер, стратег и новатор, а най-големия му принос за модата е, че започва да създава мода за обикновените хора, а не само за елита, което му е докарало изключване за известно време от редиците на дизайнерите на висша мода, но му е помогнало да създаде модна империя за милиарди.

Снимка: Getty Images

Едно от нещата, на които Карден много е държал, е било името му да бъде навсякъде и да е известно на всички. В резултат на това името му е познато в над 200 държави. По тази причина Любомир Стойков го определи като „император на модния брандинг“.

 

 

Самият той пет пъти се е срещал с Пиер Карден, като първият път е бил още през 1980 г. Професорът сподели, че е останал с впечатлението за Карден, че е достъпен и земен.

Снимка: Getty Images

Любопитен факт е, че дизайнерът е завършил счетоводство, с което си е обяснявал успеха си на фона на множеството фалити на свои колеги и съвременници. Може би обаче причината е в някаква висша сила, която е напътствала Карден в кариерата му.

Снимка: Getty Images

Професор Стойков разказа, че пътят на дизайнера е бил предопределен, когато е разговарял с врачка. Тя му е предсказала, че ще успее, ако замине за Париж, за да се занимава с мода. По-късно Карден е получил и благословия от римския папа, който е одобрявал идеята му, че не само богатите заслужават да се радват на модата.

Какво още каза професор Любомир Стойков може да чуете във видеото.