Фатална дата ли е петък 13 и колко по-страшен може да бъде днешния ден от всички останали по време на смъртоносна пандемия? За това разговаряха водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян и гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, която беше гост в студиото на bTV.

Д-р Мишкова обясни, че нумерологията и страхът от конкретни дати са навлезли по-късно в съзнанието на българите, така че идеята за фаталния петък 13 е сравнително нова у нас. Традиционно петък е „лош ден“, както обясни тя, защото е свързан с много ограничения какво може да се прави и какво не, предимно отнасящи се за жените.

Снимка: istockphoto.com

Българите обаче са изключително суеверен народ, като повечето суеверия са свързани с дома. Предците ни, а и доста хора днес, следват много стриктни правила какво може да се прави в или около дома, какво трябва или не трябва да се внася. Много разпространено суеверие и до днес е, че нищо не трябва да се предава през прага на вратата.

Котките играят важна и доста зловеща роля в съзнанието на българите. Те са преди всичко лоши същества, чиято единствена функция е да пазят дома от гризачи. Понякога обаче нанасят повече вреда, отколкото полза, според суеверията. По традиция труповете на починалите трябва да се пазят да не бъдат прескочени от котка, защото се вярва, че ще вампирясат.

Снимка: istockphoto.com

Голяма част от тези суеверия имат много логично и практично обяснение. Иглика Мишкова даде пример със суеверията, свързани със солта и с огледалата и обясни, че някога това са били много скъпи продукти, което обяснява защо са придобили свръхестествени свойства в съзнанието на хората.

Етнологът не изключи възможността склонността на българите днес да вярват в конспиративни теории за произхода на COVID-19, чипирането с ваксини или 5G мрежата да се дължат именно на тази склонност към суеверия.

Тези и други любопитни подробности може да научите от видеото.