Реки вместо улици. Наноси от кал, камъни и клони, вместо тротоари. Разрушени къщи, счупени покриви. Хора без дом и без работа. Множество преобърнати човешки съдби и сърца, обгърнати в мъка.

Така изглежда село Богдан в деня на Съединението. 

СТРАШНО Е!

Това сподели Росица Букова, изпълнителен директор на Движение на българските майки и доброволец в помощ на пострадалите в селото. "В село Богдан има работа по къщите на хората за месеци напред" - допълва тя. 

В помощ на хората от селото се притекоха множество доброволци, като калта и натрупаните дъвета и камъни се премстваха с багери или на ръка. Сред помагащите беше и Кирил Петков. 

Снимка: Росица Букова, личен архив

Много доброволци от различни краища на България, отидоха в потопените села, за да помогнат с почистването. По този начин 6 септември, Денят на Съединението, се превърна в истинска еманция на силата, задвижвана от обща воля и усилия, човешката съпричастност и доброта.

За поредн ден bTV има специални емисии и предавания,свързани с наводненията, реакциите, доброволческата работа и личните истории на хората от засегнатите райони. 

ДЪЖДЪТ ВАЛЯ ДВА ДНИ И ДВЕ НОЩИ

"Аз съм зимала с малката лопата, за да мога да изкърта калта, че тя е като цимент." - разказва баба Дела. Спомян си, че дъждът е запонал не много буйно, но е имало много светкавици. 

"Ту вали, ту спира цяла нощ. Ние гледахме нивото на водата в дерето. И уж не се променяше и нещо като рече уау!!! Изплаших се. Викам краят е!" - емоционалния й разказ вижте във видеото. 

Дворът на Румяна Ожиканови и Николай в село Каравелово, Карловско, е под вода. Нищо от реколтата в градината не е останало, неизползваеми са и двете им коли. 

 

ГРЕБНА ТРИ ЛОПАТИ И СЯДАМ ДА ПОЧИВАМ

 

Това споделя Николай пред bTV. 

"Старата баба е на 90 години, младата на 68 години. Аз съм на 68 години, но сме инвалиди – гребна три лопати и сядам да почивам. Как ще стане – акълът не ми го побира. Ако не се намеси държавата, няма да оцелеем.“

Без дом и работа остават още много семейства в селото. Сред тях е и това на Димитър Костов. Още по време напандемията бизнесът му търпи загуби и се налага да освободи част от персонала. Наводненията безвъзвратно унищожават и ресторанта и къщата му. В семейството има и ученик, когото не знаят как ще изпратят на училище, защото всички дрехи са съсипани от водата. 

СНИМКИ ОТ КАРАВЕЛОВО

 

ИМА ЛИ КОЙ ДА ПОМОГНЕ?