Стефан Китанов - Кита, директор на международния София Филм Фест, гостува в студито на "Тази събота и неделя", за да разкаже любопитни подробности за 25-годишния юбилей на фестивала.

"Започна с рок музика и кино. В основата на София Филм Фест са два рок фестивала, които направихме с Британския съвет в Дома на киното през 1993 и 1994 г. И двата фестивала се откриха с концерт на група "Тангра". Светла му памет на Косьо Марков - той и Кирил Маричков бяха в основата на тези концерти, които заразиха София с невероятен дух на свобода, рок и усмивки", спомня си Китанов.

"С тези фестивали ние наваксахме пропуснатото през годините, когато нямахме възможност да отидем в Уудсток, Монтерей или където и да е", допълва той.

"Беше невероятно усещане да свириш като уличен музикант - свирех по подлезите, най-топлият беше при хотел "Плиска". Улицата е голяма школа, аз бях доста стеснителен и малко интровертен, но тогава ти трябва да направиш впечатление и да заинтригуваш човека, за да се заслуша в това, което правиш. За мен това беше една терапия и ми помогна много", споделя Китанов.

Така от един такъв уличен концерт той направя се явява на конкурс за директор на Дома на киното - през април 1992 г. 

"При мен нещата стават естествено, аз не ги планирам в перспектива. Натрупванията сами искат нещо да се случи - така стана и с този фестивал", визира той първия рок филм фест, който създава.

"Трима легендарни гости имахме на този фестивал - един от тях беше Мич Мичъл, барабанистът на Джими Хендрикс ", допълва той.

Стефан Китанов сподели и как е станал продуцент, след като е бил насърчен от Тони Палмър при гостуването му в България през 1994 г.

Тери Джоунс от "Монти Пайтън" много харесва салатата и ракията на бащата на Китанов, двамата се сприятеляват и така Стефан Китанов се запознава с култовия режисьор Тери Гилиъм. С "един от най-големите приятели на София Филм Фест" - режисьора Вим Вендерс - пък Китанов винаги играе табла. 

Вижте какво сподели Стефан Китанов във видеото горе.