Тази седмица ще отпразнуваме Рождество – един от най-светлите християнския празници. И макар събиранията с приятели и със семейството да са под въпрос, коледната трапеза със сигурност ни очаква. По тази причина гост на предаването „Тази сутрин“ по bTV беше шеф Силвена Роу, която сподели своите съвети за здравословно хранене и тайната си рецепта за чай.

Силвена Роу сподели, че според нея здравословното състояние на човек до голяма степен зависи от начина му на живот и най-вече какви храни приема. Тя вярва, че гените имат едва 20% значение за това колко здрав ще е човек или колко дълго ще живее и посъветва българите да избягват месо и да се придържат предимно към растителни храни. Протеинът, смята Силвена Роу, трябва да бъде не повече отколкото е голям юмрукът на човек.

Самата тя обича да яде туршия, боб и зеле и смята, че това е напълно достатъчно, тъй като в традиционните консервирани храни в България имаме всички необходими компоненти за добро здраве и дълъг живот. Тя счита, че именно в промяната на хранителните навици на българите се крие и причината за намаляващата продължителност на живота.

Силвена Роу обърна внимание и на друга опасност, която понякога забравяме покрай мислите за храната и преяждането – алкохола. Прекомерната употреба на алкохол е опасна за здравето, защото в него има калории и води до затлъстяване. А „ковид-а обича затлъстели хора“, обясни Силвена Роу.

Тя пожела на българите да са внимателни по празниците, да ядат с мярка и не твърде големи порции и да избягват смесванията на големи групи. Според нея най-важно е да пазим възрастните хора. Самата тя общува с майка си в Пловдив само по телефон, за да не я излага на опасност. За съжаление обаче българите не ценят възрастните хора и не осъзнават колко опасен е вирусът за тях.

Тайната рецепта на Силвена Роу:

Кулинарната майсторка реши да сподели за зрителите на bTV и рецепта за чай, която досега е пазела в тайна. Макар да изглежда просто, майсторството е в пропорциите и в начина на приготвяне, за да не стане чаят твърде лют, твърде кисел или твърде сладък.

Необходими съставки:

  • 300 г мед
  • 200 г джинджифил
  • 100 мл лимонов сок
  • 2 л вода

От видеото може да научите как се добавя всичко това и колко време трябва да се вари.