Британецът Мат Хейг днес е един от най-успешните писатели на Острова. За първата си книга той получава аванс от 5 хиляди паунда, а днес - седем романа, 11 детски книги и шест нехудожествени по-късно - той получава 600 000 предварително, за да напише последната си творба "Среднощна библиотека".

Зад тези впечатляващи цифри се крие една тежка болест - депресията.

Хейг е на 25 години и в Ибиса, когато решава да сложи край на живота си. "Ръбът на скалата бе на 20 крачки от мен. Всичко, което исках да направя бе 21 крачки напред", пише в мемоарите си "Причините да останеш жив".

Когато книгата излиза през 2015 година, тя се превръща в тотален бестселър, а Хейг - в гуру на хората с проблеми с психичното здраве.

"Читателите ми пишеха сякаш съм им лекар или терапевт. Получавах писма на всеки 2 секунди, в които хората излагаха проблемите си, истински, сложни проблеми. Много от тях ми казваха, че книгата им е помогнала, а аз се чудех защо не помогна на мен?".

Макар днес Мат да има успешна кариера, две деца и щастлив брак, той никога не казва, че се е излекувал от депресията на 100%.

"Няма нужда да си се излекувал напълно, за да помогнеш на някой друг. Понякога това помага повече  - да кажеш, че и ти вървиш по същия път и срещаш същите трудности."

"Депресията е невидима болест. Не си в инвалидна количка, просто си човек, който е по-тих и няма енергия. Околните си мислят: "Е, и аз съм бил тъжен понякога, ще мине", разсъждава Мат за болестта. "Да кажеш просто: "стегни се" не помага". Все едно да кажеш на някой, който гори: "Спри да гориш!"

Напоследък Мат, който е много активен в социалните мрежи, се опитва да намали времето, което прекарва в тях.

"Неделя е ден, в който не сядам пред екран - нито монитор, нито телевизор. Също така никога не си лягам с телефона до главата ми. Социалните мрежи са хубаво нещо, когато подкрепят живота ти, а не когато се превръщат в целия ти живот"

Защо е пропуснал обаждане от Меган Маркъл и кога ще видим Бенедикт Камбербач в екранизация по книга на Мат Хейг чуйте във видеото по-горе, а цялото предаване гледайте на btvplus.bg/