Нежна, вдъхновяваща, с прекрасни кадри от Нидерландия - такава е новата песен на Влади Ампов-Графа и цигуларя Веско Ешкенази. Двамата се събират заедно за изпълнението и видеоклипа на новата версия на песента "Ванилия" и споделят повече за това в специално интервю в "Тази събота".

"Отдавна исках да направим нещо заедно с Веско Ешканази и съм радостен, че съдбата ни събра." - споделя Графа. За общия им проект му помага и Люси Дяковска. 

Песента всъщност се появява през 2016 г. - първо е музиката, а след това и текстът. Тя има и друг видеоклип. За новата версия обаче Графа не си представя никой друг, освен Веско Ешкенази, който да изпълни партията за цигулка. Когато виртуозът чува песента, веднага приема да се включи в общия проект. Измисли партията на цигулката така, че да си кореспондира с гласа. - споделя Графа. 

Песента има инди поп звучене, което е сравнително ново за България.

Актрисата Боряна Емануилова е главната героиня в клипа. Графа споделя, че тя е успяла много добре да улови и предаде чувството на цялата песен. 

Първоначалната идея на музикантите е да снимат клипа в България. Идеята била да съчетаят идването на Веско Ешкенази в България, заради негов концерт. Събитието обаче се отменя, а това ги провокирало да изберат Амстердам като дестинация. Клипът е заснет именно по известните канали на града. 

Съчетават снимките и с концерт на Графа. Той е в клуб в Амстердам, където заедно с Ешкенази за първи път  изпълняват новата версия на "Ванилия" на 23 октомври.

Всички посетители са със зелен цертификат, а специални четци разчитат документите. Графа споделя, че и самият той е ваксиниран, за да може спокойно да общува с хората. 

"Всяка улица, всеки канал, по който се движиш, е като сцена от филм, като декор от филм. Тук искам да благодаря на целия екип, който засне и участваше в това видео." - споделя във включването си и световноизвестният цигулар.  

Желанието на Ешкенази било да изсвирят парчето на неговия юбилеен концерт през март 2020 г., който обаче не се осъществява, защото няколко дни преди това е обявена пандемия. 

"В тази версия на "Ванилия", цигулката звучи по един различен начин, пълен с нюанси и стил, по-различен от този, който обикновено използвам в свиренето си, така че е много, много вълнуващо! Да работиш с Графа е вдъхновение, реализация на музика, която иначе не би се случила. Той е много голям професионалист, но и творец, който се разпознава" - споделя повече за изпълнението си той.

Веско Ешкенази е на мнение, че има нужда от такива положителни музикални събития като този видеоклип, защото "те ни дават глътка въздух в нелеки времена".  

На 19.11. предстои концерт на Графа във Виена. 

Цялото предаване "Тази събота" гледайте на btvplus.bg