Пет интересни новини от изминалата седмица.

1. Ед Шийрън и "Celestial" - най-новата му песен. За по-малко от седмица направи повече от 5 млн. гледания в YouTube, "участват" и покемони във видеото, темата на парчето е, че детството не ни напуска. Екипът, който стои зад този симпатичен клип, е изцяло японски, всичко тръгва от шега на Ед с тях, че някой ден ще направи песен за любимите си анимационни герои, които, както виждаме, не го напускат в неговото ежедневие и днес.

2. Екстремна атракция от Южна Корея е едно от най-гледаните видеа в TikTok в момента. Т.нар. "gyro drop" кула се радва на милиони харесвания в социалната мрежа. Хора се спускат от 70 м височина с 228 км в час. Оказва се, че това е атракция от 1998 година, но отскоро се появи в мрежата. Паркът, от който е част това съоръжение, е обявен за най-големият тематичен парк в света.

И сега от високите скорости към нещо по-танцувално и кинаджийско.

3. Новият филм за Уитни Хюстън "I wanna dance with somebody" с първи български трейлър. Премиерата ще е по Коледа, а сценаристка е авторката на "Бохемска рапсодия". Актрисата, която изиграва Уитни, е британката Наоми Аки (Naomi Ackie). Тя става популярна с участието си в едно от новите издания на „Междузвездни войни“ от 2019, епизод 9. Наоми е носителка на БАФТА за най-добра актриса в поддържаща роля в телевизионен сериал.

Докато сме на вълна актьори, да споделим за един актуален и социален жест.

4. Световноизвестни актриси си отрязаха косите в знак на солидарност с иранките. Жулиет Бинош и Изабел Юпер подкрепиха протестите заради смъртта на иранката Махса Амини, която беше арестувана на 13 септември в Техеран от иранската нравствена полиция за "неподходящо облекло", а три дни по-късно почина в болница. Случаят предизвика вълна от протести, при които, според правозащитници, са загинали над 130 души.

За финал една класика, която всеки български зрител си струва да познава.

5. През седмицата се навършиха 50 години от премиерата на "Козият рог", една от златните ленти на българското кино, един от най-сериозните ни претенденти за "Оскар". Показваме за първи път уникални снимки от снимачната площадка, предоставени ни от Михаил Фердинандов, гримьор от СИФ Бояна по онова време. Виждаме звездите Катя Паскалева и Антон Горчев, режисьора Методи Андонов, оператора Димо Коларов и целия екип, който съживява сценария на Николай Хайтов. В момента чуваме и изпълнението на Мария Нейкова, която е и автор на саундтрак песента "Двама", известна като "Вървят ли двама".