Най-скъпите картини в света се показват и у нас. Любителите на изобразителното изкуство могат да посетят изложбата „Копи, пейст“, която в момента е изложена в "Сердика Център". В нея са включени репродукции на някои от най-скъпите картини на света.

Копията са направени от полски художници, които са ги нарисували в размера, в който са били оригиналите. Голяма част от оригиналните картини са в частни колекции и на практика не могат да се видят по друг начин.

Портрет на доктор Гаше, Винсент Ван Гог. Оригиналът е нарисуван през 1890 година, маслени бои върху платно, 67 x 56 cm
Снимка: bTV

Друго, което затруднява достъпа до оригиналите, изложени в най-големите музеи по света, е пандемията от COVID-19. Придвижването между държавите е затруднено и затова повечето хора предпочитат да не напускат страната.

Бал в Мулен дьо ла Галет. Оригиналът е нарисуван през 1876 година, маслени бои върху платно, 131 x 175 cm
Снимка: bTV

Посетителите на изложбата ще имат възможност да видят произведението на Реноар "Бал в Мулен дьо ла Галет". Картина се оценява на седемдесет и осем милиона долара. Японският колекционер, който е купил оригинала, написал в завещанието си, че иска картината да бъде кремирана заедно с него, но тъй като имал дългове решил да продаде картината и по този начин тя е оцеляла.

Сънят. Оригиналът е нарисуван през 1932 година, маслени бои върху платно, 60 x 80 cm
Снимка: bTV

В изложбата е включена и картината на Пабло Пикасо „Сънят“. На нея е нарисувана Мария Тереза - една от многото любовници на Пикасо.

В "Сердика Център" са изложени 20 картини. Входът за изложбата е абсолютно безплатен и всеки желаещ може да види картините до 18 октомври

Снимките и видеото са фотографски и видеографски материали, които възпроизвеждат копия на представените в изложбата картини.