За страховете на хората, кризата като възможност и каква е рецептата за 2021 година психотерапевтката Мадлен Алгафари споделя в интервю за "Тази сутрин". 

Тя е на мнение, че хората сами могат да променят нагласата си към пандемията. 

"Вирусът на страха може да е много по-опасен от коронавируса. Страхът води до нисък имунитет и уязвимост - и физическа, и психическа. Високите нива на хормоните, които прозвежда страхът, смъкват имунитета и ни правят уязвими. На същия принцип можем да се променим и в другата посока. Да станем по-щастливи можем като използваме същите тези невротрансмитери - слушайте любима музика, играйте с котка, гледайте хубави гледки, общувайте с любими хора." 

Според нея е важно да се извършват миниходове. 

"Над удоволствието обаче трябва да надстроим смисъла. Много хора започнаха да се питат на какво ни научи това, което дойде. Когато човек провиди смисъл, дори неприятното нещо става градивно и от него има ползи."

Едно от нещата, които пандемията ни е накарала да осъзнаем според нея, е колко малки всъщност сме ние, хората. 

"Понякога сме по-малки от вирусче. Смирението е много важно. Трябва да приемаме, че не можем да имаме власт над всичко. Короната е символ на основната диагноза на човек - властовата невроза. А тя води до много по-страшни последици от коронавируса. Властовата невроза се отнася за всеки човек, не само за властимащите. И всеки трябва да се запита желае да е винаги прав, или да е щастлив."  

Пандемията налага една особена тревожност у хората. Но Мадлен Алгафари разглежда трудностите като възможност да се калим. 

"Хората имат желание за вземат отдавна отлагани решения и да наместват пластовете на партньорските отношения. Криза означава шанс и възможност, но и разравяне на неща, които са били замитани под килима."

Рецептата за 2021 на Мадлен Алгафари се свежда до една дума - справяне. 

"Справяне - означава с правене. Действието е важно и трябва да се канализират усилията. Ако човек, стои, без да прави нищо, ще е тревожен. Дори и грешните действия са полезни в случая. Който не опитва, не успява."

Пожеланието й към всички е "да правим избори - да се справяме със себе си и да действаме." А от 2021 година очаква да е здрава и да донесе на хората повече осъзнатост. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.