Сезонът на наградите продължава - във вторник британската фонографска индустрия раздаде своите ежегодни отличия. Вижте как изглеждаше първата церемония от началото на пандемията с публика без маски и социална дистанция и кои са големите победители на наградите БРИТ.

Бляскава церемония с най-големите музикални звезди и публика без маски и социална дистанция – звучи невероятно, но след 14-месечна концертна пауза, на 11 май "O2 Арена" в Лондон стана домакин на наградите БРИТ за 11-а поредна година. Най-голямата зала в британската столица приюти събитието в момент, в който Великобритания разхлабва противоепидемичните мерки в страната. Заради това освен да отличи най-добрите в света на музиката, целта на церемонията беше и да установи доколко е безопасно провеждането на многолюдни събития на закрито без спазване на дистанция.

Безспорно голямата звезда на вечерта беше Дуа Липа, която си тръгна с две награди – за британска изпълнителка и британски албум на годината за "Future Nostalgia", които посвети на работниците на първа линия в борбата с коронавируса.

"Има огромна разлика между благодарността и уважението. Много е хубаво да пляскаме за тях, но трябва и да им платим. Мисля, че това, което трябва да направим, е с огромни аплодисменти да изпратим съобщение на Борис Джонсън, че всички ние подкрепяме справедливото увеличение на заплатите за хората на първа линия", каза Дуа Липа.

От сцената Дуа Липа изрази и радостта си, че има възможността да бъде част от новата женска вълна в музиката. Едни други изпълнителки обаче – момичетата от "Литъл Микс" написаха история, ставайки първата женска група, печелила наградата за най-добра британска група, само няколко месеца след напускането на Джеси Нелсън и броени дни след като две от тях - Лий-Анн и Пери обявиха, че са в очакване на първите си деца.

"Фактът, че гърл банда никога не е печелила тази награда, наистина говори много. Така че тази статуетка не е само за нас. Тя е за Spice Girls, Sugarbabes, All Saints, Girls Aloud… Всички невероятни женски групи, тази награда е за вас!", казаха момичетата от "Литъл Микс".

Още една изпълнителка – Тейлър Суифт беше отличена със специалния приз за "Глобална икона" за голямото ѝ влияние в света на музиката. Освен първата жена, тя е и първият международен артист, който печели британската статуетка. От сцената певицата отправи емоционално послание както към младите си колеги в залата, така и към многобройните си фенове пред екрана.

"Живеем в свят, в който всеки има право да каже каквото поиска и когато поиска за вас, но запомнете, че и вие имате правото да им докажете, че грешат", каза Тейлър Суифт.

Все пак сред победителите на вечерта имаше и един мъж – Хари Стайлс грабна голямата награда за "Най-добър британски сингъл" за песента си "Watermelon Sugar".

"Продължавам да бъда объркан в моменти като този, но точно те ме карат да съм благодарен, че имам възможността да продължавам да правя това всеки ден", каза Хари Стайлс.

Сред останалите наградени се отличиха имената на британския рапър J Hus, който стана най-добрият британски изпълнител, а Дъ Уикенд и Били Айлиш бяха отличени в двете международни категории. Тази година всеки един от победителите получи две статуетки - една обичайна и една в умален размер, която да връчи на някого като акт на доброта.

Вижте повече за наградите БРИТ във видеото горе.