От тази седмица влизат в сила нови мерки и ограничения, които целят да спрат разпространението на COVID-19. Затварят се всички кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти, но като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да не надвишава 30% от капацитета. За да коментира това гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV беше директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Когато през март за пръв път бяха обявени строги противоепидемични мерки, театрите също бяха принудени да затворят врати. Много хора виждат в сегашното решение на правителството да не затвори театъра някакъв нечестно предимство пред други форми на изкуство, но Калин Сърмеов посочи, че театрите са заслужили това отношение с усилията, които са положили, за да предпазят зрителите.

Снимка: Getty Images

„Театрите са едно от най-защитените пространства“, посочи той. Публиката влиза и излиза от различни входове, задължително се дезинфекцират на входа и се сяда през място и през ред, така че разстоянието между хората е повече от метър и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

По-трудно е предпазването на актьорите, но според Калин Сърменов за това трябва да мислят директорите на съответните театри. „Спасението на давещия се е в ръцете на давещия се“, каза той и обясни, че театрите са имали няколко месеца на разположение, за да помислят как да създадат възможно по-безопасна среда за актьорите.

Снимка: Даниел Димитров

Той сподели, че в сатиричния театър се стремят да намалят по всякакъв начин риска за актьорите, като в някои случаи дори променят определени сцени, в които има повече хора. Директорът на театъра даде пример с пиесата „Вечеря за тъпаци“, в която всички актьори трябва да пият от една чаша, но заради вируса вече всеки пие от отделна чаша.

Случва се и актьори да се разболеят, което понякога налага отменянето на постановки, но театрите са в готовност да сменят пиесата ако трябва и в последния момент, а зрителите имат право да избират дали да се откажат или да гледат другата пиеса.

Сърменов е оптимист и казва, че човек може да гледа положително на нещата само когато се адаптира към новата ситуация. Той се надява на ваксината, която очакваме догодина, но призна, че човешката глупост е безкрайна и ще има хора, които ще откажат да се ваксинират.

Цялото интервю с Калин Сърменов може да гледате във видеото от предаването „Тази сутрин“.