Случи ни се една криза, по-радикална от всяка друга и тя разруши нашето всекидневие. Тази криза започна като здравна, но постепенно икономическият ефект от нея ще става все по-видим и всички ние сме част от този шок. А животът под стрес разболява.

Кое е общото между здравето и животът под страх споделят Ирина и Петър Горялови, създатели на компания за устойчивото управление на екипи, в студиото на "Преди обед". 

"Първо трябва да поставим себе си в основата. Кризата с COVID-19 провокира един квантов скок в мисленето ни. Трябва да обърнем нагласата именно към себе си."

Петър Горянов разказва как е преживял всичко това в pървите години от създаването на бизнеса си. Тогава му се налага да преодолее вината, която изпитва, когато обръща внимание на личното си време, вместо да работи. 

"Аз стигнах до момент, в който имах абсолютна съпротива да правя каквото и да било. Като концепция съм наясно какво трябва да правя. Но осъществяването им ми беше трудно. Започнах с малки неща. Казах си - хайде да не правя фитнес един час, само една минута. Това е част от изкуството на малките тсъпки", разказва Ирина за спирачките към здравословния живот от миналото си. 

За да се справим с кризата и паник атаките, трябва да се грижим за себе си, твърдят и двамата. 

В схемата за поведение, която представят, в основата е поставен "Аз", т.е. грижата за себе си, следвано от "Семейство" и "Работа". 

"В момента COVID-19 идва и с цялото си същество казва - "Да, ти самият си важен!" А също така - ти имаш единственото лекарство, което ти е важно - себе си и своят имунитет." 

Освен физическото здраве, за справяне с паник атаките те посочват важността и на финансовото здраве. Редно е да наблюдаваме повече разходите си - един час седмично да се погрижим да има ред в разходите и приходите ни, за да си осигурим повече спокойствие. 

За емоционалното здраве най-важна е благодарността и това да намираме положителното във всяка ситуация. 

Как да ускорим метаболизма, за да бъдем здрави, колко е полезно да имаме хоби - вижте във видеото. 

Цялото предаване може да гледате в btvplus.bg.