Заради коронавируса мием ръцете си много често, ползваме и дезинфектанти, които допълнително изсушават кожата. Всичко това нарушава бариерната функция на кожата и увеличава риска всякакъв вид заразни патогени да преминат през нея.

Затова в „Преди обед“ (bTV) доц. Развигор Дърленски посъветва:

Много е важно след всяко миене да се намажем с крем. Това е по-решаващ фактор от цената и качеството на козметиката. Ако вземете най-скъпия продукт, но се мажете само сутрин и вечер, това няма да ви предпази.

Изследване в Китай показа, че близо 70% от медицинския персонал си мие ръцете над 20 пъти на ден, и то по 20-30 секунди. Но едва 20% от този персонал използва някакви хидратиращи средства. Резултатът е ясен – получава се дерматит и така всеки вирус ще проникне по-лесно през кожата.

Ръкавиците и маските също създават проблеми за кожата. Само 2 часа с ръкавици, независимо дали латексови или други, водят до т.нар. свръххидратация.

Вземете си някакъв крем и защитете кожата си. В XXI век мисля, че е по-добре да си купите крем от аптеката, а не да преварявате зехтин или да преварявате свинска мас с розова вода.

Целия разговор с дерматолога Развигор Дърленски можете да видите тук: